Technologie » Komputery

25 lat niesamowitości ASUS 1989 - pierwsza płyta główna ASUS

25 lat niesamowitości ASUS  1989 - pierwsza płyta główna ASUS
Garri Kasparow wygrywa z komputerem w pojedynku szachowym, pierwszy SMS w historii, pierwszy satelita GPS trafia na orbitę okołoziemską, na świecie pracuje ponad 100 000 serwerów, pierwsza płyta główna ASUS debiutuje na rynku.

1989 rok był rokiem wielu przełomów. To właśnie 25 lat temu Garri Kasparow rozgromił w dwumeczu komputer „Deep Thought”, udowadniając wyższość ludzkiego umysłu nad możliwościami maszyny. 8 lat zajęło inżynierom stworzenie komputera, który byłby w stanie pokonać szachowego arcymistrza. W maju 1997 roku Kasparow zasiadł przy szachownicy mając za przeciwnika prawnuka „Głębokiej Myśli” – komputer „Deeper Blue”. Urządzenie posiadało moc obliczeniową pozwalającą jej na analizę 200 milionów szachowych ruchów na sekundę. Tym razem sześciomecz zakończył się zwycięstwem komputera.

Rok 1989 to dynamiczny rozwój w obszarze nowoczesnych technologii i nowe przełomowe urządzenia. Liczba serwerów na świecie przekracza 100 000, na rynku debiutuje firma ASUS wraz ze swoją pierwszą płytą główną. Zaprojektowana przez T.H. Tunga, Teda Hsu, Wayne’a Hsieha i M.T. Liao, przy mentorskim wsparciu Jonneya Shiha,  płyta była kompatybilna z chipem Intel 486. Co ciekawe, powstała bez dostępu do samego procesora w prywatnym mieszkaniu jednego z inżynierów. Tak zaczęło się 25 lat niesamowitości.

1989 to również rok, w którym na orbitę okołoziemską wystrzelono Block II - pierwszy z 24 satelitów, składających się na nowoczesny system GPS. To właśnie dzięki krążącym 20 000 km ponad naszymi głowami satelitom, możemy dziś korzystać z nawigacji, a w trasie słuchać bezcennych rad Krzysztofa Hołowczyca.

8 bilionów (1 bilion to milion milionów lub – jak kto woli – tysiąc miliardów) wiadomości tekstowych wysyłanych jest na całym świecie każdego roku. Z danych Urzędu Komunikacji Elektronicznej wynika, że w ubiegłym roku sami Polacy wysłali aż 52,2 mld SMSów - to średnio 1355 wiadomości tekstowych na osobę! Mało kto wie, że pierwsza wiadomość tekstowa została wysłana z Nowego Jorku na Florydę 25 lat temu. Był to ciąg cyfr przesłanych pagerem, które po obróceniu do góry nogami układały się w słowo. Na pierwszego SMSa z prawdziwego zdarzenia świat musiał poczekać do grudnia 1992 roku, kiedy to Neil Papworth z Vodafone wysłał swoim kolegom wiadomość z życzeniami świątecznymi.

Multimedialną podróż w 1989 rok można odbyć odwiedzając kanał youtube ASUS Polska:  http://youtu.be/AKc7LFstI4U

Najważniejsza technologia ostatnich 25 lat

Ostatnie 25 lat to czas wielu przemian, zarówno tych w dziedzinie nowoczesnych technologii. W ramach kampanii 25 lat niesamowitości, firma ASUS Polska zaprasza do udziału w ankiecie, której celem jest wybranie technologii lub rozwiązania, które wywarło największy wpływ na rozwój cywilizacyjny i komfort życia człowieka. Ankieta dostępna jest na profilu ASUS Polska na Facebooku:  https://www.facebook.com/ASUS.Polska/app_1528788807335053

Kalendarium wybranych, ważnych wydarzeń 1989 roku:

ü  Zostaje wysłana pierwsza nieoficjalna wiadomość tekstowa (SMS)

ü  Garri Kasparow pokonuje w meczu szachowym superkomputer Deep Thought

ü  Pierwszy z 24 satelitów systemu GPS został umieszczony na orbicie okołoziemskiej

ü  Liczba serwerów w Internecie przekracza 100.000

ü  Na rynku pojawia się pierwsza płyta Główna ASUS