Rozrywka i wypoczynek » Sport

9. Wioślarski Puchar Wisły – odrodzenie tradycji

W sobotę, 3 czerwca 2017 r., na Saskiej Kępie w Warszawie wioślarze będą rywalizować w Regatach o Puchar Wisły. Zawody, organizowane przez Fundację Towarzystwo Wioślarskie Syrenka, odbędą się już po raz dziewiąty.

Sukcesy polskich wioślarzy na arenie międzynarodowej wpływają na wzrost popularności tej dyscypliny w naszym kraju. Osiągnięcia medalistów ostatnich sezonów – Magdaleny Fularczyk-Kozłowskiej, Joanny Dorociak czy Mirosława Ziętarskiego i Mateusza Biskupa, nie tylko wzbudzają podziw, ale też przyciągają kolejnych chętnych do wiosłowania. W 9. Regatach o Puchar Wisły, które odbędą się 3 czerwca 2017 r. na Saskiej Kępie udział zapowiedziało ponad 80 zawodników.

- Tradycja klubów wioślarskich sięga w Polsce XIX wieku, a pierwsze oficjalne regaty miały miejsce właśnie w Warszawie w 1919 roku. Dzięki cyklicznej organizacja Regat o Puchar Wisły udało się nam wskrzesić niemal stuletnią tradycję wioślarskiego współzawodnictwa - mówi Jarosław Lindqvist, Przewodniczący Rady Fundacji Towarzystwa Wioślarskiego Syrenka. I dodaje - Zależy nam na rozwoju wioślarstwa i przyciąganiu młodych ludzi. Mamy sukcesy - w najbliższej edycji po raz pierwszy udział zapowiedziały również osady spoza Warszawy.

Dziewiąta odsłona Regat o „Puchar Wisły”- wiosna 2017, odbędzie się 3 czerwca na ok. 1000 metrowym odcinku Wisły, między mostem Poniatowskiego i Łazienkowskim. Płynąc pod prąd zawodnicy zmierzą się w wyścigach łodzi cztero- i ośmioosobowych ze sternikiem.

- Zapraszamy wszystkich warszawiaków do podziwiania i dopingowania osad wioślarskich w specjalnie przygotowanej strefie kibica na plaży Saskiej Kępy oraz do aktywnego wypoczynku z wiosłami - zachęca Jarosław Lindqvist.

Dla widzów przygotowano takie atrakcje, jak darmową wypożyczalnię kajaków, piknik pod namiotami, zlot foodtracków oraz koncert na zakończenie regat. Na chętnych czekać też będzie instruktor z wioślarską łodzią treningową.

Zgłoszenia uczestnictwa (bez wpisowego) można kierować na adres e-mail biuro@twsyrenka.pl do dn. 1 czerwca 2017r.

Wyłącznym sponsorem wydarzenia jest Dom Development S.A.

Effective Public Relations

Zamów opracowanie informacji prasowej

Publikuj artykuły i zarabiaj z CentrumPR.

Dziennikarstwo obywatelskie

Piszesz artykuły? CentrumPR to serwis stworzony również dla dziennikarzy obywatelskich. Błyskawiczna publikacja, wysokie miejsca w Google to zalety których może nam pozazdrościć konkurencja.
Dziennikarstwo obywatelskie
porównanie serwisów