Firma » Biznes

Amway zachowa ciągłość działań dzięki Polcom

Dla firm, których podstawą działania jest kontakt z klientami posiadanie biura zapasowego jest podstawowym elementem zarządzania kryzysowego. Właśnie dlatego Amway zdecydował się na skorzystanie z biuro zapasowego w ramach usług Polcom.

Można śmiało powiedzieć, że obecnie wysoki poziom dostępności w takich obszarach jak komunikacja, biznes czy informatyka stał się kwestią oczywistą. Dostępność stała się obowiązkowa, szczególnie w relacjach pomiędzy firmą a klientami. Klienci oczekują, że niezależnie od sytuacji, będą mogli zrealizować swoje potrzeby, załatwić niezbędne formalności, złożyć zapytanie i dostać na nie szybką odpowiedź. Jednak co zrobić, kiedy z powodu nagłego zalania lub innej katastrofy praca naszego biura zostanie przerwana, a jego renowacja potrwa miesiąc? Zamknąć biuro? Na pewno nie jest to rozwiązanie satysfakcjonujące dla przedsiębiorstwa, które w odpowiedzialny sposób podchodzi do prowadzenia swoich relacji biznesowych.

Co daje biuro zapasowe?

Wiele firm decyduje się w takiej sytuacji na bardziej bezpieczne rozwiązanie, które zapewni im ciągłość działań, jest nim tak zwane biuro zapasowe. Oznacza to, ze firma decyduje się na wybór miejsca, które w wypadku awarii podstawowego ośrodka będzie mogła wykorzystać jako swoje biuro, z którego najważniejsze osoby z punktu widzenia funkcjonowania firmy będą mogły kontynuować swoją pracę. Takie zapasowe biuro jest wyposażone we wszystkie niezbędne do pracy elementy, takie jak infrastruktura teleinformatyczna czy sanitarna. Jak mówi Marcin Kisielewski, Project Manager, CBCP, Kraków Amway Business Services Center:

Kraków Amway Business Services Centre zostało założone w 2010 roku. Centrum dostarcza usługi biznesowe w obszarach księgowości, finansów, obsługi klienta, marketingu, IT oraz Human Resources dla 30 rynków Amway zlokalizowanych w Europie, Indiach i Afryce. Priorytetem Spółki jest stały kontakt ze swoimi partnerami biznesowymi. Kraków Amway Business Services Center oferuje elastyczny model biznesowy oparty na solidnych podstawach. W trosce o swoich partnerów, nie może pozwolić sobie na brak ciągłości działań biznesowych. Chcąc uniknąć nieprzewidzianych sytuacji kryzysowych, mogących mieć realny wpływ na wyniki finansowe oraz wizerunek firmy, Kraków Amway Business Services Center korzysta z usługi biura zapasowego oferowanej przez Polcom Data Center.

Zaufanie to podstawa

Korzystanie z usług biura zapasowego pozwala na przeniesienie kluczowych pracowników do dedykowanej powierzchni biurowej. Czas przeniesienia takiego biura, to tak naprawdę czas dojazdu do niego, dlatego większość potencjalnych klientów może nawet nie zauważyć, że w firmie zdarzyła się poważna awaria, która mogła utrudnić jej funkcjonowanie. Dokładnie to jest najistotniejszym elementem podtrzymującym zaufanie klientów firmy w sytuacji kryzysowej – bo zaufanie jest zazwyczaj budowane latami, można je jednak stracić w jeden dzień.

Natalia Gawłowska