Rozrywka i wypoczynek » Święta

Andrzejki jak nigdy dotąd

Najbardziej rozrastający się dziś polski stół restauracyjny – Pyszne.pl – szykuje się do pierwszego z serii wielkich świąt końcówki roku – Andrzejek.

Na początek przypomnienie i kilka przydatnych informacji – portal Pyszne.pl to innowacja biznesowa, z wielkim entuzjazmem przyjęta na rynku. Platforma ta oferuje klientom jedzenie typu „z Internetu na stół”. Nie są to dania z jednej restauracji, a – wielu. Pyszne.pl należy do grupy Takeaway.com. Jest krajowym liderem segmentu jedzenia on-line, którego potencjał ocenia się na 150mln złotych rocznie, z perspektywą kilkukrotnego wzrostu do 2020 roku. Pyszne.pl to obecnie sieć ponad 4tyś restauracji w całej Polsce, nie tylko w aglomeracjach, ale i w kilkudziesięciotysięcznych ośrodkach miejskich.

Nadchodzące Andrzejki (29.XI), stawiają przed posiadaczami tego imienia oraz ich bliskimi towarzyskie zobowiązania. Polacy bardzo lubią andrzejkowe święto, traktując je jako przygrywkę do kolejnych okazji kalendarzowych. Są tu Mikołajki, święta Bożego narodzenia i Sylwester. (Wg. danych MSWiA z bazy PESEL, w Polsce mamy ponad 570tyś posiadaczy imienia Andrzej). Nie dziwi więc, że w restauracjach coraz trudniej o znalezienie stolika w ostatni weekend listopada, (29.XI wypada w tym roku w niedzielę). I biorąc pod uwagę nadchodzący tłok w restauracjach w imieniny Andrzeja, crossowe podejście do przyjęcia dla Andrzeja wydaje się godną polecenia alternatywą dla restauracji. Rozwiązanie polega na zorganizowaniu przyjęcia u siebie w domu, przy obsłudze gastronomicznej przez Pyszne.pl. Jest to o tyle opłacalne, że solenizant nie musi się obawiać braku stolika w lokalu, a gościom może zagwarantować pełną swobodę u siebie. Przy tym, jakże istotna wydaje się różnorodność kuchni oferowanej przez restauracje w sieci Pyszne.pl, oraz promocje i zniżki, jakie lokale chętnie stosują dla klientów, z którymi pozostają w łączności on-line. Restauracje są bowiem nastawione na rozwój tego segmentu rynku, który generuje zyski, a nie angażuje całości załogi i przestrzeni jaką dysponują.

Po zalogowaniu się do portalu, albo otwarciu aplikacji klienci mogą przekonać się o tym, jakie restauracje z ich okolicy weszły ze swoja ofertą do Pyszne.pl. Najczęściej zamawiane potrawy należą do kuchni włoskiej (47%), tureckiej (16%), azjatyckiej (13%). Po polską kuchnię sięga 12% użytkowników Pyszne.pl. Pozostałe zamówienia wypełniają dania z USA i reszta bogatej oferty kuchni europejskiej*. To też pokazuje z jakich rodzajów kuchni można skorzystać podczas andrzejkowego party. Warto Jeszce zauważyć, że rynek jedzenia on-line jest też mylnie postrzegany jako spełniający oczekiwania pojedynczych użytkowników, a nie rodzin. Tak naprawdę grupą najczęściej zamawiającą są dwu- (38%), trzy- (23%) osobowe rodziny/lokatorzy*. Co może oznaczać, że możliwości rozwiązania „z Internetu na stół” są wygodne i przyjazne dla większej grupy głodnych klientów. A nawet więcej, możliwości sieci powodują, że różnorakie jedzenie może trafić pod wskazany adres o różnej porze wieczoru. Elastyczność tej formy organizacji przyjęcia może być też nie lada atrakcją dla samych zainteresowanych, jak i ich gości. Tutaj niewiele potrzeba, aby w przypadku gdy brakuje potraw na stole zamówić repetę. Skłania to do rozsądnego gospodarowania ilością jedzenia na stole. Nie ulega też wątpliwości, że stres związany z organizacją przyjęcia może wpływać na postrzeganie własnego święta przez Andrzejów i ich rodziny. Najlepiej więc zorganizować je bezstresowo z Pyszne.pl

Centrum Prasowe Lensomai Communication