Społeczeństwo » Społeczeństwo

Apexim AB zagra z WOŚP

W tym roku Apexim AB po raz pierwszy zagra wspólnie z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy. Firma przyłączy się do akcji WOŚP pod hasłem „Na ratunek”, organizując sztaby stacjonarne na 11 stacjach paliw.
Przez najbliższe 4 tygodnie - od 16 grudnia 2013 r. do 12 stycznia 2014 r. - na 11 stacjach paliw sieci Apexim AB trwać będzie akcja Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Pod hasłem „Na ratunek" prowadzona będzie zbiórka pieniędzy na zakup specjalistycznego sprzętu dla dziecięcej medycyny ratunkowej i godnej opieki medycznej seniorów. 22 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy odbędzie się 12 stycznia 2014 r.

Sztaby WOŚP zostaną zorganizowane na stacjach Apexim AB w miastach: Kopaczów, Krzymów, Łęknica (dwie stacje), Osinów (dwie stacje), Sękowice (dwie stacje), Sieniawka, Zasieki, Zielona Góra. Każda ze stacji biorących udział w akcji WOŚP zostanie oznaczona plakatem. Skarbony WOŚP zabezpieczone oryginalną banderolą zostaną ustawione przy kasach.

Zebrane pieniądze zostaną przeznaczone na zakup m.in.: wielonarządowych tomografów komputerowych z możliwością znieczulenia do badania młodszych i pobudzonych dzieci, RTG przyłóżkowych, RTG z ramieniem C i monitorem, radiologicznych stacji diagnostycznych, aparatów USG przystosowanych do badań FAST z opcją power-color-doppler. W związku z coraz większą potrzebą wspierania oddziałów geriatrycznych Fundacja zamierza również przeznaczyć część pieniędzy na ich doposażenie.

Finał WOŚP to jednodniowa zbiórka publiczna, organizowana przez Fundację „Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy". Odbywa się co rok, tradycyjnie w drugą niedzielę stycznia. Tego dnia w całym kraju ma miejsce wiele koncertów i akcji towarzyszących zbiórce, trwa licytacja złotych serduszek, a o godzinie 20.00 odbywa się happening pt. "Światełko do Nieba". Całość pokazywana jest w bezpośredniej transmisji telewizyjnej. Występujący w tym dniu artyści, proszeni są o nie pobieranie żadnych honorariów. Każdego roku blisko 120 tysięcy wolontariuszy zbiera pieniądze, które później rozliczają w swoich sztabach.

Effective Public Relations