Dom » Budownictwo

Armacell Poland na FORUM WENTYLACJA – SALON KLIMATYZACJA 2016

W dniach 2-3 marca 2016 roku w Warszawie, w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska, odbyły się międzynarodowe targi FORUM WENTYLACJA – SALON KLIMATYZACJA 2016. Wśród wystawców nie zabrakło firmy Armacell Poland.

FORUM WENTYLACJA – SALON KLIMATYZACJA to największe w kraju wydarzenie targowo-wystawiennicze poświęcone technice wentylacyjnej, klimatyzacyjnej i chłodniczej. Jego organizatorem jest Stowarzyszenie Polska Wentylacja. W odbywających się raz w roku targach uczestniczą projektanci, instalatorzy, użytkownicy instalacji, inwestorzy, firmy wykonawcze, architekci, producenci, dystrybutorzy oraz przedstawiciele uczelni technicznych. Imprezie towarzyszy dwudniowy cykl seminariów prowadzonych przez niezależnych ekspertów zaproszonych przez Stowarzyszenie Polska Wentylacja lub reprezentujących je. O randze wydarzenia świadczą statystyki – blisko 6000 odwiedzających z 20 państw i 172 wystawców. Wśród nich po raz kolejny znalazła się firma Armacell Poland Sp. z o.o., wiodący producent izolacji technicznych przeznaczonych do izolowania rur, zbiorników i kanałów powietrznych.

Podczas tegorocznych targów Armacell, który w imprezie uczestniczy nieprzerwanie od 2006 roku, zaprezentował swoją nowość – izolacjęArmaflex ACE Plus. Otulina została stworzona na bazie pianki elastomerowej uzyskanej z kauczuku syntetycznego. Jej bardzo niska przewodność ciepła (współczynnik lambda na poziomie poniżej 0,035 W/(m*K)) pozwala zminimalizować zjawisko swobodnej ucieczki energii, natomiast wysoki współczynnik oporu przeciw dyfuzji pary wodnej czyni z Armaflex ACE Plus doskonałą barierę, uniemożliwiającą skraplanie się wody na powierzchni rur. Dzięki takiej wszechstronności otulina ta może być stosowana nie tylko do zabezpieczenia rur z gorącą czy zimną wodą, ale również w przypadku klimatyzacji, urządzeń chłodniczych czy kanałów wentylacyjnych. Co więcej, bardzo wysoka elastyczność, jaka charakteryzuje materiał, pozwala dokładnie zabezpieczyć instalacje o nawet najbardziej skomplikowanym kształcie. Podczas imprezy firma Armacell zaprezentowała także izolację Armaflex Ultima, o bardzo niskiej emisji dymu (z Euroklasą BL-s3, d0).

Stoisko Armacell Poland cieszyło się dużym zainteresowaniem zwiedzających. Udział w targach był dla firmy okazją do świętowania przypadającego w czerwcu 20-lecia istnienia polskiej fabryki, zlokalizowanej w Środzie Ślaskiej.

Armacell Poland Sp. z o.o.

55-300 Środa Śląska

ul. Targowa 2

tel. 71 3175025 fax 71 3175115

www.armacell.com

Firma „Armacell” swoje początki datuje na rok 1860, kiedy to powstała spółka – matka „Armstrong Cork”, późniejsza „Armstrong World Industries”. W 1959 firma podbija rynek chłodniczy i klimatyzacyjny, innowacyjnym produktem o nazwie Armaflex – elastyczną, profesjonalną izolacją o rewolucyjnych właściwościach na bazie elastomerów. Rok później Armstrong zakłada oddział w Niemczech, gdzie w 1965 roku rozpoczyna się produkcja Armaflexu. Następne dekady upływają pod znakiem kolejnych sukcesów w branży izolacyjnej. Powstaje Tubolit – elastyczna pianka o zamkniętej strukturze komórkowej na bazie polietylenu oraz Okabell – system metalowych osłon zabezpieczających izolację. W 2000 roku efektem wykupu działu „Armstrong World Industries” zajmującego się izolacjami, powstaje „Armacell”. W 2006 roku „Armacell” przystąpił do inicjatywy ONZ o nazwie „UN Global Compact” dotyczącej odpowiedzialnego biznesu kierującego się 10 zasadami z zakresu praw człowieka, praw pracowniczych, ochrony środowiska i przeciwdziałania korupcji. Obecnie „Armacell” specjalizuje się w produkcji izolacji, oferując najbardziej kompletną i kompleksową gamę elastycznych wyrobów do izolacji termicznej, akustycznej, antyroszeniowej i ochronnej przeznaczonych do instalacji grzewczych, chłodniczych, klimatyzacyjnych, wentylacyjnych, sanitarnych i przemysłowych, stając się jednocześnie światowym liderem w tej dziedzinie. „Armacell' posiada sprawdzone rozwiązania służące do wydajnego ograniczania strat energii, ochrony instalacji układanych w budynkach oraz poprawy komfortu akustycznego. Priorytetem firmy jest solidność, niezawodność i najwyższa jakość oferowanych wyrobów, poparta prawie 150–letnim doświadczeniem na rynku izolacji. Ponad 20 fabryk na całym świecie wraz z trzecią co do wielkości w Środzie Śląskiej, ekipa wysoko wykwalifikowanych przedstawicieli handlowych oraz doskonały serwis, świadczą nie tylko o znakomitym profesjonalizmie, ale również o szczególnej dbałości o zadowolenie użytkowników i reputację firmy na rynku izolacji technicznych.

flypr