Technologie » Telekomunikacja

Ascom i62 – pierwszy na świecie bezprzewodowy telefon działający w technologii 802.11n

Ascom Wireless Solution, wiodący dostawca zintegrowanych systemów do komunikacji bezprzewodowej wprowadził na rynek nowej generacji VoWiFi bezprzewodowy telefon Ascom i62.

Urządzenie jest dostępne w Polsce w dystrybucji Kontel-Telecom (www.ascomwireless.pl), generalnego przedstawiciela tej marki w naszym kraju. Prekursorska linia telefonów Ascom jako pierwsza obsługuje najnowszą sieć IEEE 802.11n.

- Wprowadzając telefony bezprzewodowe nowej generacji, umacniamy naszą pozycję na rynku VoWiFi, ponieważ przewidujemy, że w kolejnych latach sieć WiFi będzie się rozwijać zarówno w Stanach jednoczonych, jak i w Europie - powiedział Peter Hardi, wiceprezes, International Marketing and Product Management w Ascom Wireless Solutions. - Dzięki wykorzystaniu technologii .11n, telefon i62 zapewnia najszybsze możliwe przekazywanie danych i głosu, oferując najszerszy zasięg, wydajność i najlepszą jakość dźwięku. Ponadto, i62 jest zaprojektowany tak, aby w pełni mogli z niego korzystać użytkownicy końcowi. Szczególnie dedykowany jest dla placówek szpitalnych, w których zapewnia korzyści zarówno w dziedzinie medycznej, jak i technicznej - dodaje.

Najnowszy telefon WiFi Ascom i62, który zastąpił poprzedni model Ascom i75, oferuje nowy elegancki design, wysokiej rozdzielczości kolorowy wyświetlacz TFT, wysoki stopień ochrony przed wodą i zanieczyszczeniami (44IP), dłuższy czas pracy baterii oraz szereg innych ulepszeń. Podobnie jak pozostałe telefony bezprzewodowe Ascom, i62 posiada funkcję zdalnego programowania (OTA) i został przetestowany do współpracy z różnymi sieciami WiFi. Projekt telefonu i62 powstał w oparciu o długoletnie doświadczenie Ascom w produkcji najbardziej zaawansowanych technologicznie telefonów - urządzenie zapewnia bezprzewodowy systemem transmisji głosu i wiadomości, ma wbudowane alarmy osobiste. Telefon pozwala na korzystanie z aplikacji lokalizujących położenie użytkownika oraz na przesyłanie wiadomości, niezwykle przydatne w sytuacjach krytycznych, jak i codziennej pracy.

Ascom i62 to unikatowe rozwiązanie dla użytkowników dzięki interaktywnemu messegingowi Ascom, który integruje media stacjonarne, bezprzewodowe i mobilne, w tym alarmy i wiadomości, jak również bezprzewodowe systemy komunikacyjne, z publicznymi technologiami komunikacji, takimi jak GSM, e-mail i Internet. Otwarta architektura systemu oparta na protokole IP sprawia, że jest on w wysokim stopniu skalowalny, co pozwala klientom zaspokoić natychmiastowe potrzeby poprzez instalację niedużego rozwiązania, a następnie umożliwia jego powiększanie i dodawanie funkcji w ramach rosnących oczekiwań. Ascom i62 zapewnia kompatybilność z największymi dostawcami WLAN i dostosowuje swoje funkcje do wymagań. Niezależnie od tego, czy telefon podłączony jest do tradycyjnej centrali telefonicznej czy nowoczesnego IP-PBX, czy przekazuje informacje z systemu przywoławczego, czy też z systemu monitorowania pacjenta, Ascom zapewnia optymalną integrację tych wszystkich systemów.

Trzymając w ręku Ascom i62 VoWiFi, mamy do dyspozycji w jednym urządzeniu: połączenia głosowe, interaktywne wiadomości tekstowe oraz alarmy z dowolnych systemów szpitalnych lub firmowych.

o firmie Ascom

Firma Ascom Wireless Solutions powstała w 1950 r. w Szwecji. Jest liderem na rynku
w dziedzinie zintegrowanych systemów do komunikacji bezprzewodowej. Specjalizuje się w rozwiązaniach dla przemysłu ciężkiego, chemicznego, samochodowego, papierniczego, hotelarskiego oraz zakładów opieki medycznej i zakładów karnych. Ascom Wireless Solutions jest dostawcą systemów komunikacyjnych, które można integrować z infrastrukturą informatyczną. Rozwiązania firmy oparte na bezprzewodowej technologii IP-DECT oraz WLAN zapewniają komunikację głosową, przesyłanie wiadomości tekstowych oraz integrację z systemami alarmowymi. Firma posiada oddziały w 17 państwach na całym świecie. Przeprowadziła instalacje swoich systemów ponad 70 tys. razy w największych zachodnio-europejskich przedsiębiorstwach takich jak np.: Volvo, BMW, Nestle, Marriott, AstraZeneca, Marks&Spencer czy Saab. Generalnym dystrybutorem Ascom Wireless Solutions w Polsce jest firma KONTEL-TELECOM (www.kontel.pl)

o KONTEL-TELECOM

KONTEL-TELECOM jest jednym z wiodących dystrybutorów sprzętu telekomunikacyjnego i teleinformatycznego. Firma jest polskim dystrybutorem produktów marek Plantronics, Altec Lansing, Konftel, Ascom Wireless, ITS, Topex, Polycom, Contec, Krone, AC&E, Depaepe, Audio Codes, Cardo Systems, VoIP-Voice, Zoom, RTX Dualphone, Yealink, Innovaphone.
KONTEL-TELECOM ma ponad 25-letnie doświadczenie na rynku. Firma zajęła wysoką pozycję na zaszczytnej liście Diamentów Biznesu - rankingu firm najdynamiczniej rozwijających się w ciągu 3 ostatnich lat publikowanej przez magazyn Forbes.
Ponadto KONTEL-TELECOM zapewnia dostawę i stały serwis słuchawek nagłownych dla biur i Call Center, słuchawek do telefonów komórkowych, multimedialnych słuchawek do komputerów, systemów do audio- i wideokonferencji na linie telefoniczne oraz łącza IP, systemów rozszerzeń i rozbudowy dla wszystkich rodzajów central telefonicznych, routerów, terminali ISDN, telefonów, telefaksów i akcesoriów.

Dodatkowe informacje:

PRESTIGE PUBLIC RELATIONS