Technologie » Komputery

BenQ PL490 – 49” ekran do budowy ścian wizyjnych z zaledwie 3,5 mm odstępem między panelami

BenQ PL490 – 49” ekran do budowy ścian wizyjnych  z zaledwie 3,5 mm odstępem między panelami
BenQ PL490 to 49 calowy (124 cm) panel Full HD o jasności 450 nitów i kontraście 1300:1 przeznaczony do budowy ścian wizyjnych (video wall) pracujących w trybie ciągłym 24/7 czyli całą dobę przez 7 dni w tygodniu.

Konstrukcja ramki zapewnia uzyskanie ekranu o zaledwie 3,5 mm odstępie między poszczególnymi panelami.
Łańcuchowy system gniazd DP (Display Port) pozwala połączyć do 255 paneli i wyświetlać na nich obraz bez użycia zewnętrznych dzielników sygnału (splitterów).
Źródłem sygnału może być nośnik pamięci USB lub moduł w gnieździe OPS.
System VoE (Video over Ethernet) pozwala dostarczać wyświetlane treści przez sieć LAN. Zdalne zarządzanie obrazem umożliwia pilot. Panel ma wbudowane głośniki 2x10W.

Wbudowany system kalibracji znakomicie ułatwia uniformizację koloru na całej ścianie i uzyskanie najwyższej jakości obrazu. System MDA (Multiple Display Administrator) umożliwia zdalne – poprzez LAN lub RS-232 - zarządzanie panelami, tworzenie harmonogramów włączania i powiadamianie administratora o zaistniałych anomaliach.
BenQ PL490 jest już dostępny w Polsce. Gwarancja 36 miesięcy z opcją naprawy w miejscu instalacji.

BenQ wprowadził na polski rynek PL490 – 49 calowy (124 cm) panel LED do budowy ścian wizyjnych (video wall) o najmniejszym odstępie między poszczególnymi panelami – zaledwie 3,5 mm. PL490 ma rozdzielczość Full HD (1920x1080), kontrast 1300:1 i jasność 450 nitów (cd/m2).

Łańcuchowy system gniazd DP

Przy tworzeniu ścian wizyjnych składających się z wielu ekranów kłopotliwa jest konieczność stosowania dzielnika sygnału wizyjnego (splitter) jaki jest wyświetlany na poszczególnych ekranach tworzących ścianę. BenQ rozwiązał tę niedogodność tworząc łańcuchowy system gniazd DP (Display Port) umożliwiający budowę ściany wizyjnej składającej się z max 25 ekranów - połączonych bezpośrednio tymi gniazdami - i automatyczne uzyskanie obrazu na całej ścianie. Wykorzystując dodatkowy splitter sygnału można budować ściany składające się z max 255 paneli.

Kalibracja i unifikacja kolorów
PL490 wyposażony jest w oprogramowanie do kalibracji kolorów, które umożliwia ujednolicenie kolorów na całej ścianie wizyjnej.

Multiple Display Administrator (MDA)

MDA to narzędzie do zdalnego - przez LAN czy RS232 - zarządzania panelami m.in. ustalania parametrów. wyświetlanymi na ekranach. Umożliwia również tworzenie harmonogramów włączania i wyłączania ekranów oraz mailowego powiadamiania administratora o zaistniałych wydarzeniach.

Wiele gniazd połączeniowych i głośniki

PL490 ma wiele gniazd połączeniowych m.in. Audio line-in/out, composite video in/out (RCA), composite video in/out (BNC), composite video in/out (YPbPr, RCA), D-sub in/out, HDMI in/out, DVI-D in/out, Display Port in/out, USB (typ A), RS232 in/out, RJ45 in/out, external speaker in/out (L/R).

Gniazdo OPS i USB

Panel nie musi być podłączony do komputera – wyświetlane materiały mogą być odtwarzane bezpośrednio z nośnika pamięci podłączonego do gniazda USB lub modułu OPS podłączonego do gniazda standardu OPS (Open Plugable Specification).

Bezpłatne oprogramowanie

Do panelu PL490 dołączane jest oprogramowanie: do kalibracji kolorów, MDA (Multiple Display Administrator).

Dostępność

BenQ PL490 jest już dostępny na polskim rynku. Gwarancja 36 miesięcy z możliwością naprawy w miejscu instalacji (On Site Repair). Dystrybutorami są: AB, ABCdata, Action i NTT.

n  BenQ Corporation i Grupa BenQ

Działalność BenQ Corporation opiera się na filozofii „Bringing Enjoyment ‘N’ Quality to Life” (Liczy się przyjemność i jakość życia). Firma jest światowym liderem wśród dostawców technologii i rozwiązań, a jej celem jest wzbogacanie i urozmaicanie wszystkich aspektów życia swoich klientów. Aby wprowadzić tę filozofię w życie, firma skupia się na tych aspektach, które w dzisiejszym świecie są dla ludzi najważniejsze, tj. styl życia, biznes, opieka zdrowotna i edukacja. BenQ dąży do zapewnienia ludziom możliwości lepszego i zdrowszego życia, zwiększenia wydajności oraz innowacyjnych metod kształcenia. Możliwości te daje niezwykle szeroka oferta technologii i produktów tworzonych z uwzględnieniem ludzkich potrzeb, obejmująca projektory cyfrowe, monitory, wielkoformatowe wyświetlacze interaktywne i rozwiązania oświetleniowe. Bo ma to dla nas znaczenie.

Do Grupy BenQ należy niemal 20 niezależnych spółek o łącznej wartości ponad 20 mld USD, działających w ponad 30 krajach i obsługujących wiele różnych branż. Spółki te zatrudniają łącznie ponad 100 tys. pracowników. Każda spółka w Grupie to uznany lider w swojej dziedzinie, który zwiększa zasoby Grupy, jej potencjał badawczo-rozwojowy oraz strategiczne atuty. Grupa wykorzystuje ugruntowaną pozycję swoich spółek w poszczególnych branżach do rozszerzania działalności na nowe rynki. Ponadto Grupa dysponuje wysoce wydajnym łańcuchem wartości oraz niezrównanym potencjałem, który umożliwia jej dostarczanie kluczowych komponentów oraz światowej klasy rozwiązań dla branż, takich jak: TFT-LCD, energia odnawialna, technologia organiczna i materiały zaawansowane, oświetlenie, projektowanie układów scalonych, komponenty precyzyjne, integracja systemów, branding, usługi. Grupa prowadzi rentowną i zrównoważoną działalność oraz wspiera spółki, które wyznają jej filozofię, czyli „Bringing Enjoyment ‘N’ Quality to Life” (Liczy się przyjemność i jakość życia).

Do Grupy BenQ należą: BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (największy na świecie producent wielkoformatowych ekranów TFT-LCD), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, BenQ ESCO Corp., BenQ Materials Corp., BenQ Guru Corp., BenQ Medical Center, BenQ Medical Technology Corp., BenQ AB DentCare Corp., Daxin Materials Corp., Dazzo Technology Corp., Darwin Precisions Corp., Lextar Electronics Corp., LILY Medical Corp. and Raydium Semiconductor Corp..

www.BenQ.pl

n  ZOWIE a brand by BenQ dla e-Sportu

Po przejęciu przez BenQ znanej firmy ZOWIE Gear jesienią 2015, firma zdecydowała, że wszystkie produkty – monitory, klawiatury, myszy i inne akcesoria przeznaczone dla e-Sportu sprzedawane będą pod jednolitą marką ZOWIE a brand by BenQ. Wszystkie nowe rozwiązania dla graczy łączyć będą dotychczasowe doświadczenie e-Sportowe firm BenQ i Zowie. Na rynek trafią one pod jednolitą marką ZOWIE, gwarantującą użytkownikom innowacyjność, ergonomię, jakość i najlepsze parametry podnoszące skuteczność i przyjemność używających je graczy.

INDALO