Firma » Bankowość

Biuro Maklerskie Alior Banku z najlepszym wynikiem w Lidze Ekspertów w sierpniu

W sierpniu br. w projekcie Liga Ekspertów organizowanym przez portal Analizy Online portfel Agaty Filipowicz-Rybickiej z Biura Maklerskiego Alior Banku osiągnął najwyższą stopę zwrotu.
W projekcie bierze udział 17 specjalistów, wśród których znajdują się przedstawiciele banków, domów maklerskich czy instytucji zarządzania aktywami. Ich zadaniem jest zbudowanie dwóch portfeli inwestycyjnych w oparciu o strategie ofensywną i defensywną.

Liga Ekspertów to projekt edukacyjny portalu Analizy Online będącego niezależnym ośrodkiem opiniotwórczym prezentującym najnowsze informacje na temat rynku funduszy inwestycyjnych i emerytalnych, aktualnych notowań i wyników z funduszy inwestycyjnych. Głównym celem projektu jest rozpowszechnienie idei inwestowania w fundusze inwestycyjne jako formy systematycznego budowania kapitału na lata. Wśród 17 uczestników znajduje się m.in. Agata Filipowicz-Rybicka, kierownik zespołu analiz działu inwestycyjnego Alior Banku, której w zeszłym miesiącu udało się zbudować najlepszy portfel defensywny z najwyższą stopą zwrotu na poziomie 0,96%.

Zadaniem uczestników jest budowa dwóch portfeli inwestycyjnych z szeroko dostępnych na rynku funduszy polskich i zagranicznych w oparciu o strategie ofensywną i defensywną. Portfel skonstruowany w oparciu o strategię ofensywną zawiera fundusze o dowolnym poziomie ryzyka, portfel defensywny z kolei składa się przede wszystkim z funduszy o niskim poziomie ryzyka - funduszy dłużnych, gotówkowych i pieniężnych oraz ochrony kapitału z maksymalnym możliwym udziałem pozostałych funduszy do 10% portfela.

Aby sprawdzić jak prezentuje się portfel inwestycyjny eksperta Alior Banku w projekcie edukacyjnym Liga Ekspertów, wystarczy wejść na stronę: http://bit.ly/2gYB7qF.

Zmagania uczestników z dynamicznie zmieniającą się sytuacją rynkową oraz stan ich portfeli i wyniki można monitorować na bieżąco na portalu Analizy Online, który codziennie prezentuje ich rankingi.

a.bak