Technologie » Komputery

BizTech Konsulting SA powołany do Rady Sektorowej Kompetencji IT

BizTech Konsulting SA została powołana do Rady Sektorowej Kompetencji IT, zorganizowanej przez Polskie Towarzystwo Informatyczne (lidera projektu) oraz Polską Izbę Informatyki i Telekomunikacji (partnera) w ramach działań finansowanych z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Celem Rady jest m.in. monitorowanie potrzeb pracodawców z sektora IT oraz instytucjonalnych użytkowników rozwiązań informatycznych, monitorowanie poziomu kompetencji pracowników, modelowanie zmian edukacji formalnej i pozaformalnej w pożądanych kierunkach.
Powołanie BizTechu do Rady jest uznaniem wieloletniego doświadczenia w tworzeniu elastycznych programów i platform szkoleniowych IT, a także w organizacji Forum Teleinformatyki.
www.biztech.pl

Inauguracyjne posiedzenie Rady i wręczenie nominacji 40 firmom – członkom Rady – odbyło się 15 grudnia 2016 r. Członkami Rady są instytucje, firmy, szkoły i uczelnie mające doświadczenie i osiągnięcia związane z kształceniem w szeroko rozumianej teleinformatyce.

Sektorowe Rady ds. Kompetencji są odpowiedzią na braki kompetencyjne pracowników, które odnotowywane są w badaniu „Bilans Kapitału Ludzkiego”, realizowanym na zlecenie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, corocznie od 2010 roku. Badanie wskazuje, że 75% polskich przedsiębiorców deklaruje problem ze znalezieniem odpowiednich kandydatów do pracy. Z badania wynika również, że 30% przedsiębiorców nieinwestujących w rozwój swoich pracowników jako główną przyczynę wskazuje brak oferty edukacyjnej na rynku, odpowiadającej na ich potrzeby. Jednocześnie należy zauważyć, że przedsiębiorcy mimo faktycznego kreowania rynku pracy są obecnie w niewielkim stopniu zaangażowani w procesy kształcenia i szkolenia oraz we współpracę z instytucjami edukacyjnymi i szkoleniowymi.

Rada Sektorowa ds. Kompetencji IT (www.radasektorowa.pl) określiła swoje cele jako:

·       monitorowanie potrzeb pracodawców z sektora IT oraz instytucjonalnych użytkowników rozwiązań informatycznych,

·       monitorowanie poziomu kompetencji pracowników,

·       modelowanie zmian edukacji formalnej i pozaformalnej w pożądanych kierunkach.

Działania te są niezbędne wobec widocznego deficytu specjalistów IT oraz szacowanego wzrostu zapotrzebowania rynku pracy na informatyków. Rada prowadzić je będzie w ścisłej współpracy z pracodawcami sektora IT i ich organizacjami oraz z instytucjami edukacji wszystkich szczebli.

Jakkolwiek informatyka jest obecnie najpopularniejszym kierunkiem studiów w Polsce – według danych MNiSW w 2016 r. na ponad 800 kierunkach studiów w tej dziedzinie (łącznie na studiach I i II stopnia) kształci się ok. 70 tys. przyszłych informatyków i nadal zgłasza się na nie najwięcej kandydatów – to niezbędna jest rozbudowa i stała modyfikacja systemu kształcenia specjalistów. Dotyczy to zarówno instytucji edukacji formalnej – szkół i uczelni dających uprawnienia do pracy w zawodach informatycznych – jak i placówek edukacji pozaformalnej, prowadzących szkolenia podnoszące kwalifikacje.

Wraz z rozwojem technologii informacyjnych i ich zastosowań pojawiają się nowe potrzeby, np. tworzenia rozwiązań zaliczanych do tzw. Trzeciej Platformy (usługi chmurowe, rozwiązania mobilne, Big Data, media społecznościowe).

BizTech Konsulting SA to doświadczony zespół specjalistów świadczący usługi informatyczne w następujących obszarach:

konsulting, doradztwo w zakresie doboru i utrzymania licencji Oracle, zapewnienie ciągłości i dostępności działania usług IT, bezpieczeństwo, outsourcing IT, projekty infrastrukturalne (w tym wirtualizacja), rozwiązania biznesowe w obszarach CRM i Help Desk, edukacja.

BizTech Konsulting SA posiada status: Microsoft Partner, Oracle Certified Gold Partner w programie Oracle Partner Network, Specialized Partner Oracle Application Development Framework 11g, Specialized Partner Oracle Database 11g, Oracle FUDA, Symantec Silver Partner, Veritas Silver Partner, Hewlett Packard Enterprise, Sophos Silver Partner, Veeam Silver Partner, Trend Micro Bronzer Partner, Bacula Systems Authorized Business Partner, Infortrend Reseller, Acronis Authorized Partner, Fortinet Bronze Authorized Reseller, Acunetix Partner, Dell Professional Services Partner, Register Dell SonicWALL, Pearson VUE Authorized Test Center, KRYTERION Host Location, Castle Worldwide, CERTIPORT Authorized Testing Center.

BizTech Konsulting był organizatorem XXII Forum Teleinformatyki zatytułowanego „Państwo w cyberprzestrzeni – od izolacji do współdziałania”, które odbyło się w dniach 29-30 września 2016 roku w Miedzeszynie k/Warszawy.

Obsługa Prasowa i PR:

INDALO Public Relations, ul. Grochowska 341/281A, 03-822 Warszawa

Zbigniew Blewoński, mobile: (+48) 501 772 619, e-mail: zbigniew.blewonski@indalo.pl

INDALO