Budujesz? Rodzaje izolacji o których nie możesz zapomnieć

2016-04-04
Wykończenie izolacyjne budynku to jeden z najważniejszych końcowych elementów budowy. Jak trudne to zadanie, wiedzą to wszystkie osoby planujące rozmieszczenie tego typu elementów.

Pod uwagę trzeba wziąć wiele czynników, także tych, które nie zawsze widać na pierwszy rzut oka. Poniżej najważniejsze rodzaje izolacji, które powinny znaleźć na zakończenie budowy.

Przeczytaj również:

Podstawą w czasie izolacji budynku, są rzucające się w oczy wszystkie elementy termoizolacyjne. Najważniejsze jest odgrodzenie się od czynników zewnętrznych, stąd powszechne stosowanie styropianu elewacyjnego. Jednak w środku jest równie dużo do zrobienia.

Po pierwsze należy zwrócić uwagę na mocowanie wszystkich okien, przejść oraz schodów. Złe uszczelnienie krawędzi, pozostałych po wstawieniu szczelin oraz zastosowanie niewłaściwych preparatów uszczelniających może skutkować powstaniem mostków termicznych, przez które będzie uciekało ciepło z ogrzewanych pomieszczeń. Nawet wielowarstwowa konstrukcja drewna i szkła w oknach nie zablokuje przepływu powietrza jeżeli wstawione parapety i narożniki będą źle zamontowane. Należy pamiętać o sprawdzeniu cyrkulacji powietrza i przepływu ciepła w pomieszczeniach z systemem zamocowań sufitowych – być może będą wymagać dodatkowej warstwy ochronnej.

Drugi element to izolacja systemów – kabli, kanałów wentylacyjnych, kominów, czy izolacje procesowe (zastosowane np. w kotłowni). Zabezpieczenie tych elementów daje dodatkową ochronę w przypadku m.in. zwarcia, gwałtownych zmian pogody i gwarantuje utrzymanie komfortowych warunków w pomieszczeniu. W miejscu zamontowania ogrzewania warto rozważyć użycie farby ogniochronnej, która jako dodatkowe zabezpieczenie, opóźni rozprzestrzenianie ewentualnego ognia. W newralgicznych miejscach – zgięć, skosów, kolankach – przydatne będą akcesoria izolacyjne, choćby taśmy aluminiowe, zaciski, mankiety zakończeniowe czy płaszcze zewnętrzne i powłoki ochronne do instalacji. Coraz większa oferta jest dostępna na rynku, którą możesz sprawdzić w sklepach internetowych (np. Caldo-Izolacja) Dzięki nim wzmocnisz warstwę ochronną i upewnisz się, że zabezpieczenie spełnia wszystkie wymagania.

CALDO-IZOLACJA MATERIAŁY TECHNIKI CIEPLNEJ Sp. z o.o.

Wasze komentarze (0):