Firma » Biznes

CBRE BĘDZIE DORADZAĆ PRZY SPRZEDAŻY PLACU UNII - PRESTIŻOWEGO BUDYNKU BIUROWO-HANDLOWEGO W WARSZAWIE

Warszawa, 3 lutego 2014 – Firma CBRE informuje, że została wybrana przez Liebrecht & Wood / BBI Development SA na doradcę przy sprzedaży Placu Unii, jednego z najbardziej prestiżowych budynków biurowo-handlowych w Warszawie.

Plac Unii, którego właścicielem jest Liebrecht & Wood / BBI Development SA, uznawany jest za jeden z najbardziej unikatowych projektów nieruchomościowych w Warszawie. Kompleks składa się z nowoczesnej części biurowej oraz galerii handlowej City Shopping.

Plac Unii oferuje 56.800 m kw. całkowitej powierzchni najmu, w tym 41.300 m kw. najwyższej jakości powierzchni biurowej oraz 15.500 m kw. powierzchni handlowej dostępnej w galerii City Shopping zlokalizowanej na niższych kondygnacjach budynku. Kompleks Plac Unii składa się z trzech budynków rozdzielonych pasażami przykrytymi szklanym dachem. Pomiędzy dwoma sześciopiętrowymi budynkami znajduje się 21-piętrowy wieżowiec inspirowany architekturą jednego z pierwszych drapaczy chmur na świecie. Kompleks, który został otwarty w 4 kwartale 2013 roku, został zaprojektowany przez renomowaną pracownię architektoniczną Kuryłowicz & Associates.

Nieruchomość zlokalizowana jest przy Placu Unii Lubelskiej, jednego z najważniejszych węzłów komunikacyjnych stolicy, łączącego główne ulice: Puławską, Marszałkowską i Waryńskiego. Centralna lokalizacja Placu Unii zapewnia dogodny dostęp do wszystkich środków transportu miejskiego. Dzięki atrakcyjnej lokalizacji kompleksu, również galeria City Shopping staje się jedną z najważniejszych destynacji handlowych w Warszawie.

Marc Lebbe, Dyrektor Zarządzający Liebrecht & Wood, powiedział:

„Plac Unii jest synonimem najwyższej jakości i jedną z największych inwestycji zrealizowanych w Warszawie w ostatnich latach. Wielki potencjał i atrakcyjność nieruchomości pozwoliły nam na wystawienie budynku na sprzedaż.  Wolne fundusze wygenerowane ze sprzedaży pozwolą nam na realizację kolejnych projektów charakteryzujących się wysoką wartością architektoniczną i innowacyjnością.”

Michał Skotnicki, Prezes BBI Development SA, skomentował:

„Plac Unii jest uosobieniem strategii BBI Development dotyczącej budowy unikalnych projektów w szczególnie atrakcyjnych lokalizacjach w Warszawie. Jesteśmy dumni, że możemy zaprezentować rynkowi jeden z topowych produktów inwestycyjnych, który stał się już wizytówką tej prestiżowej lokalizacji.”

Mike Atwell, Senior Dyrektor działu rynków kapitałowych w CBRE na Europę Środkowo-Wschodnią, dodał:

„Rok 2013 był jednym z najbardziej aktywnych lat na rynku inwestycyjnym w Polsce od 2008. Przewidujemy, że ten trend będzie kontynuowany również w 2014 i kolejnych latach. Polska, zwłaszcza Warszawa, jest nadal najbardziej pożądanym przez inwestorów rynkiem w regionie. Plac Unii to budynek-ikona stolicy i jedna z najbardziej prestiżowych nieruchomości na sprzedaż i przewidujemy duże zainteresowanie ze strony wyselekcjonowanej grupy potencjalnych inwestorów.”

CBRE została również wybrana na wyłącznego agenta odpowiedzialnego za wynajem dostępnej powierzchni biurowej w budynku Plac Unii.

-koniec-

CBRE to największa na świecie firma doradcza i inwestycyjna działająca w sektorze nieruchomości komercyjnych (pod względem przychodów za rok 2012), a także jedna z 500 wiodących firm świata według rankingów magazynu Fortune oraz agencji ratingowej Standard & Poor’s. CBRE, z siedzibą główną w Los Angeles, zatrudnia około 37.000 pracowników i obsługuje inwestorów, właścicieli oraz najemców nieruchomości w ponad 300 biurach na całym świecie (nie wliczając firm stowarzyszonych i partnerskich). Zakres usług świadczonych przez CBRE obejmuje: doradztwo strategiczne w zakresie inwestycji i wynajmu, usługi korporacyjne, usługi zarządzania nieruchomościami oraz projektami, administrację firm, bankowość hipoteczną, wyceny, usługi deweloperskie, usługi zarządzania inwestycjami oraz usługi konsultingowe i analityczne. Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej www.cbre.com.

Questia Sp. z o.o. Communications Management Consultants

• avatar
    ~maciej 2014-02-15 10:07:51

Plac Unii sity szopa to unikatowa porażka w skali Warszawy. Mało klientów, pustki i drożyzna. Rycząca muzyka, zabójczo śliskie posadzki i parking za 5 zeta. Skandal. Dziękuję, wybieram złote tarasy.
    Ciekawe, kto chciałby to kupić???