Motoryzacja » Samochody

Centrum Produkcyjne Polestar powstało w Chinach

Samochody Polestar będą produkowane w Chinach. W tym celu Volvo Cars stworzyło spółkę joint venture z Zhejiang Geely Holding. Spólka ta ma kapitał w wyskości 640 milionów Euro w celu rozwoju marki Polestar.

Nowy Polestar 1 będzie produkowany w supernowoczesnej fabryce w Chengdu w Chinach. Budowa fabryki zaprojektowanej przez wielokrotnie nagradzane norweskie biuro architektoniczne Snöhetta zakończy się w połowie 2018 roku.

Nowe centrum produkcyjne będzie dysponowało również torem testowym, na którym klienci będą mogli testować auta.

Kiedy cały kompleks zostanie ukończony będzie najbardziej zrównoważoną ekologicznie fabryką samochodów w Chinach i jedną z najbardziej ekologicznych na świecie.

– Nasze nowe centrum produkcyjne Polestar nie będzie zwykłą fabryką – powiedział Jonathan Goodman, dyrektor spraw operacyjnych w Polestar. – jest zaprojektowane do produkcji niskoseryjnego Polestar 1 ale jest także zdolne produkcji dużej ilości samochodów w przyszłości. Centrum produkcyjne jest symbolem najnowocześniejszych rozwiązań w produkcji samochodów na świecie.

JK PR