Gospodarka » Żywność

Chleb-zajączek – idealny na Wielkanoc

Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni.

Malowanie jajek to sztandarowy element wielkanocnych przygotowań, ale nasze pociechy możemy zaangażować również do innych czynności np. wspólnie upiec wielkanocny pełnoziarnisty chleb w kształcie zajączka. Taki wypiek nie tylko wspaniale będzie prezentował się na świątecznym stole, ale też dostarczy mnóstwo radości podczas jego przygotowywania.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przepis jest jednym ze stu opracowanych przez dietetyków FC Barcelona w ramach kampanii #JedzJakMistrz, zainicjowanej przez markę Beko z myślą o dzieciach. Do zdrowego odżywiania maluchy przekonują ich piłkarscy idole, z Lionelem Messim i Gerardem Piqué na czele. W spocie promującym kampanię mały chłopiec – biorąc przykład z zawodników – z przyjemnością sięga po brokuła.

Pomysłów na to, jak urozmaicić menu naszych pociech i sprawić, by z chęcią zjadały wartościowe dania jest znacznie więcej. Jednym z nich może być przepis na chleb z pełnego ziarna w kształcie zajączka, który z łatwością upieczemy sami, z pomocą dzieci.

Pełnoziarnisty chleb-zajączek

 

Składniki:

-          910 g mąki pełnoziarnistej

-          500 g wody

-          12 g soli

-          15 g świeżych droższy lub 10 g suchych

-          110 g miodu

-          80 g oliwy z oliwek

-          2 rodzynki        

-          2 płatki migdałów        

-          1 jajko

Sposób przygotowania:

1.       Zmieszaj w misce wodę, drożdże i 250 g mąki.

2.       Dodaj miód, oliwę z oliwek i sól. Mieszaj do uzyskania jednolitej, zbitej masy (do momentu aż ciasto nie zacznie “czyścić brzegów miski). Wyjmij ciasto z naczynia i ugniataj, dodając stopniowo po kilka łyżek mąki aż do chwili, w której ciasto przestanie się kleić.

3.       Umieść ciasto w lekko naoliwionej misce i przykryj ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut.

4.       Z wyrośniętego ciasta uformuj zająca: tułów, głowę, uszy, nos, policzki, górne i dolne łapy. Na końcach obu par kończyn wytnij szczeliny imitujące palce.

5.       Umieść 2 rodzynki w miejscu oczu i 2 płatki migdałów jako zęby (z rodzynek zrób oczy, a z migdałów zęby).

6.       Rozgrzej piekarnik do 200°C. Uformowanego zająca przykryj i zostaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.

7.       Ubij jajko w małej miseczce, omaść nim chleb na całej powierzchni.

8.       Piecz przez 25 minut lub dopóki się nie zarumieni.

 

Kampania Beko to odpowiedź na problem rosnącej otyłości wśród dzieci, który Światowa Organizacja Zdrowia nazywa jednym z największych wyzwań XXI wieku. Ma dostarczyć rodzicom inspiracji i cennego wsparcia w zakresie prawidłowego odżywiania ich pociech. Zdrowe jedzenie nie musi być nudne, a wielkanocny chleb-zajączek jest na to świetnym dowodem.

Więcej informacji: www.beko.pl/JedzJakMistrz



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

izaosu83@gmail.com

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »