Technologie » Komputery

Commvault umożliwia wczesne wykrywanie zagrożeń i Zero Strat dzięki Metallic® ThreatWise™

Commvault jako pierwszy wśród dostawców rozwiązań do ochrony danych udostępnił nową usługę typu cyber deception, która pozwala wykrywać i neutralizować ataki ransomware

Commvault, światowy lider w dziedzinie zarządzania danymi w środowiskach lokalnych, chmurowych i SaaS, poinformował o wprowadzeniu na rynek Metallic® ThreatWise™ – systemu wczesnego ostrzegania, który umożliwia prewencyjne wykrywanie nieznanych zagrożeń oraz zagrożeń typu zero-day, aby ograniczać ryzyko utraty danych i negatywnego wpływu na działalność przedsiębiorstw.

Według Enterprise Strategy Group tylko 12% ankietowanych dyrektorów IT wyraziło przekonanie, że posiada narzędzia backupowe zapewniające równie skuteczną ochronę danych dla środowisk lokalnych i chmury publicznej[1].

Dzięki ThreatWise Commvault zwiększa bezpieczeństwo danych za pomocą wczesnego ostrzegania, którego nie zapewnia żaden inny dostawca w tej branży. Rozwiązanie wykorzystuje softwarowe wabiki, aby prowokować cyberprzestępców do przeprowadzania ataków na fałszywe zasoby i szybko wykrywać zagrożenia w środowiskach produkcyjnych. Jednocześnie firma rozszerza swoje możliwości w zakresie uczenia maszynowego, wykrywania krytycznych zagrożeń oraz bezpieczeństwa w ramach całej platformy Commvault.

Wyniki badania przeprowadzonego wśród dyrektorów ds. informatycznych, którzy mają bezpośrednią wiedzę i wpływ na strategie bezpieczeństwa danych w swoich firmach, były bardzo pouczające. Jest oczywiste, że wiele zespołów IT nie ma odpowiednich narzędzi do wykrywania ataków ransomware na środowiska produkcyjne na tyle wcześnie w łańcuchu ataku, aby zneutralizować je, zanim wyrządzą szkody — mówi Jon Oltsik, starszy analityk w Enterprise Strategy Group. Ataki ransomware od dawna wykorzystują szyfrowanie, ale nowsze techniki wyłudzania danych wykraczają poza szybko rozprzestrzeniające się szkodliwe oprogramowanie, a samo odzyskiwanie danych nie pomoże, jeśli wrażliwe dane biznesowe wyciekną do dark webu.

Odzyskiwanie danych jest ważne, ale samo w sobie nie wystarczy. Już kilka godzin niewykrytej obecności cyberprzestępcy w systemach może mieć katastrofalne skutki — mówi Ranga Rajagopalan, wiceprezes ds. produktów w firmie Commvault. Poprzez włączenie rozwiązania ThreatWise do oferty Metallic SaaS udostępniamy klientom system wczesnego, prewencyjnego ostrzegania. Umożliwia on realizację strategii zerowych strat (ang. ZERO LOSS) dzięki wykrywaniu zagrożeń, zanim wpłyną one negatywnie na działalność przedsiębiorstwa.

Dostępność oraz dodatkowe informacje
Rozwiązanie Metallic ThreatWise, wraz z najnowszymi funkcjami platformy Commvault, jest już dostępne. Aby dowiedzieć się więcej, warto wziąć udział w konferencji Commvault Connections, w ramach której odbędą się prezentacje na żywo i sesje branżowe.

[1] ESG custom research conducted on behalf of Commvault, Data security and ransomware preparedness survey, September 2022

SIGMA International (Poland)
http://