Firma » Finanse

Czy outsourcing się opłaca?

Tradycyjne pojmowanie przedsiębiorstwa kojarzy się z licznymi działami i pracownikami odpowiedzialnymi za poszczególne segmenty działalności. Czy zawsze tak być musi?

Osobny dział produkcji, marketingu, finansów, zarządzania nieruchomościami, biura i sekretariat, jednostka sprzątająca czy kantyna. Taka struktura przedsiębiorstw jednak powoli zanika nawet w przypadku dużych firm i korporacji. Coraz więcej bowiem powstaje firm oferujących usługi, których celem jest wsparcie innych przedsiębiorstw w prowadzeniu działalności.

Tak zwany outsourcing dotyczy coraz większej ilości dziedzin: księgowości, sprzątania biur, obsługi korespondencji, archiwizacji dokumentów, zarządzanie personelem czy catering. Zaletą przekazania części zadań przedsiębiorstwa do firmy zewnętrznej to przede wszystkim wygoda eliminująca konieczność zatrudniania specjalistów i tworzenia miejsc pracy. Niektóre usługi pomagają ograniczyć koszty związane z powierzchnią biurową czy magazynową.

Zlecenie czynności na zewnątrz to zazwyczaj pewność, że oddajemy sprawę w ręce specjalistów, a także obniżenie kosztów działalności. Nic w tym dziwnego skoro nie musisz pamiętać o urlopach pracownika, nie musisz martwić się jego zwolnieniami. Inna kwestia, że nie musisz szkolić, rozwijać, wysłuchiwać problemów. Po prostu zlecasz usługę na zewnątrz. Zwłaszcza ten ostatni aspekt sprawia, że oferta outsourcingu wciąż się powiększa, co jest oczywiście korzyścią dla przedsiębiorców.

Zapraszamy do skorzystania z naszych usług Biuro rachunkowe Łódź Profais.

Dabali777