Motoryzacja » Samochody

Czy warto kupować samochód?

W poszukiwaniu lepszej pracy przeprowadzamy się, również za granicę. Posiadanie samochodu, który dodatkowo szybko traci na wartości, w takim przypadku staje się obciążeniem. Czy nie warto go po prostu wynajmować?

Świat otaczający nas zmienia się bardzo szybko i my musimy dostosowywać się do tych zmian. Stajemy się coraz bardziej mobilni i wymagający. Coraz więcej osób jest gotowych zmienić miejsce zamieszkania z powodu pracy, często są to wyjazdy zagraniczne. To powoduje że rzeczy które posiadamy stają się dla nas obciążeniem. Dużo osób wynajmuje mieszkania i w wielu przypadkach powodem nie jest, że nie stać ich na zakup. Oni go po prostu nie potrzebują. Nie wiedzą czy zostaną tu na stałe, czy za rok, dwa nie przeniosą się do innej miejscowości. Wynajem mieszkań z punktu widzenia właściciela jest średnio opłacalny, jedyną wartością dodaną jest w tym przypadku to, że wartość nieruchomości wzrośnie, ale tak dzieje się nie wszędzie w Polsce. Zysk z wynajmu jest porównywalny do zysku z lokaty, a dodatkowo trzeba się „męczyć" z lokatorami, a gdy odejdą część zysku (lub całość) zainwestować w remont.

Podobnie zaczyna się dziać na rynku motoryzacyjnym. Nie potrzebujemy samochodu na stałe, lubimy zmieniać modele. Samochód staje się w wielu wypadkach dla nas obciążeniem, wygodniej jest wynająć samochód, niż go kupić. Zwłaszcza, że jeśli uwzględnić wszystko, jest to tańsze rozwiązanie. Nawet producenci samochodów już dostrzegli ten trend i wprowadzają abonament na samochód. Bierzesz auto na określony czas, płacisz abonament, a potem oddajesz i możesz wziąć inny. Nie jest to na rynku nowość, podobnie dzieje się np. z telefonami komórkowymi. Kupujemy telefon w abonamencie i gdy skończy nam się okres na jaki podpisaliśmy umowę, bierzemy następny, nowszy model i zabawa zaczyna się od początku. Stary wprawdzie jest nasz i możemy go sprzedać, ale technika tak szybko idzie naprzód, że jego wartość najczęściej jest tylko sentymentalna.

Najlepszym więc rozwiązaniem na posiadanie samochodu jest tzw. wynajem długoterminowy (więcej o wynajmie długoterminowym dowiesz się na stronie http://fleetpoland.pl/wynajem-dlugoterminowy). To oferta nie tylko zdecydowanie dla nas wygodniejsza, ale również i tańsza. Wygodą jest przede wszystkim brak jakichkolwiek spraw związanych z obsługą - ubezpieczenia, przeglądy, awarie... tym zajmuje się konsultant wypożyczalni samochodów przypisany do nas. My tylko jeździmy. Zaletą jest również to, że np. co roku jeździmy nowym samochodem. Jeżeli dochody nam pozwalają, to większym i lepszym, jeżeli nasza sytuacja życiowa pogorszyła się, wynajmujemy mniejszy samochód. Możemy również zdecydować się na model sportowy, czy SUV-a, to co nas w danym momencie najbardziej interesuje. Samochód możemy nawet wymienić w trakcie trwania umowy, wynajem długoterminowy to elastyczna forma posiadania samochodu, a model którym akurat jeździmy, to auto w pełni przystosowane do naszych potrzeb.

Przykładowo nabyliśmy samochód, wzięliśmy kredyt, który będziemy spłacać pięć lat. Po tym okresie samochód jest nasz, ale 5 lat to długi okres. Po 2 latach powiększyła się rodzina. Do naszego samochodu nie mieści się wózek, przydałby się kombi, niestety samochód jeszcze jest nie spłacony. Możemy spróbować go sprzedać, ale to nie takie proste. Sprzedać samochód za dobrą cenę nie jest łatwo, a dodatkowym utrudnieniem jest kredyt. Bank kontroluje nasz samochód, bo on nie do końca jest „nasz". Nawet jeśli uporamy się z formalnościami, to strata wartości samochodu spowoduje, że koszt jego posiadania przez te dwa lata, przez które użytkowaliśmy go, znacznie przekroczy to co zapłacilibyśmy za jego wynajem. Inny przykład, otrzymaliśmy atrakcyjną propozycję pracy za granicą, wyjeżdżamy do Szwecji na rok. Co zrobić z samochodem, problem jest nie tylko to że przez rok będzie stał na parkingu, ale również konieczność zapłacenia ubezpieczenia. Samochodu nie da się w Polsce wyrejestrować. Czy nie prościej oddać samochód do wypożyczalni i wynająć znów, gdy wrócimy do Polski?

Wynajem samochodu staje się najlepszą formą jego posiadania. Możemy wziąć go od producenta danej marki (choć nie wszyscy mają taką usługę w ofercie) lub udać się do wypożyczalni samochodów. Wypożyczalnie mają zdecydowaną przewagę i to nie tylko dlatego, że tam możesz przebierać w markach, ale ich oferta jest zdecydowanie bardziej elastyczna i co może wydać się dziwne, tańsza od producentów. Wynika to z kilku rzeczy, wypożyczalnia jest przystosowana do tego typu usług, posiada odpowiedni know-how i personel, który zajmuje się rynkiem wynajmu. Dla producentów to przeważnie działalność uboczna, której prowadzenie, jeśli porównać z wyspecjalizowanymi firmami jest droższe. Wypożyczalnie, w przeciwieństwie do producentów, nie są również na stałe związani z ubezpieczycielem czy serwisem. Najczęściej mają umowy z kilkom ubezpieczycielami i współpracują z wieloma serwisami, dzięki czemu mogą kupować usługi tam, gdzie w danym momencie są najlepsze ceny, i to też przemawia na ich korzyść.

Przejdźmy do konkretnych wyliczeń. Wypożyczalnia samochodów Fleet Poland - http://fleetpoland.pl/ oferuje samochody na wynajem długoterminowy. Auto można wynająć na okres od 3 do 24 miesięcy. Dysponuje dużym wyborem modeli, marek i poziomu wyposażenia, więc na pewno w ofercie jest samochód, który spełni twoje oczekiwania. Zakładamy, że zdecydowałeś sią na samochód klasy C, który w salonie kosztuje 60 tys. zł. Jeżeli zdecydujesz się na zakup, musisz wyłożyć taką kwotę, albo wziąć kredyt. W drugim przypadku musisz posiadać odpowiednią zdolność kredytową. Zakładając, że całość bierzesz w kredycie na 5 lat, twoja rata wynosi ok. 1400 zł/miesięcznie (wliczając prowizję i ubezpieczenie kredytu). Do tego ubezpieczenie samochodu, pakiet dealerski ok. 3000 zł, przegląd w serwie firmowym (obowiązkowy w okresie gwarancji) - 1000 zł. Opony zimowe 1400 zł. Przeliczając te trzy ostatnie wydatki na miesiąc, daje kwotę 450 zł. Łącznie koszt wynosi ok. 1850 zł/miesięcznie.

Samochód o wartości 60 tys. zł możesz wypożyczyć za 1700 - 1800 zł miesięcznie, kwota porównywalna. Ale jeżeli pożyczysz samochód na dwa lata, miesięczna kwota wynajmu spada o ok. 100-200 zł. W drugim roku przy własnym samochodzie odpada tylko zakup opon i minimalnie spada kwota ubezpieczenia. Ale w trzecim roku ty nadal płacisz dużo, ok. 1650 zł/miesiąc, a wartość samochodu spadła. Gdybyś zdecydował się na samochód z wypożyczalni to za 1650 zł jeździsz nowym samochodem, który otrzymałeś na dwa lata.

I jeszcze ważna zaleta wypożyczonego samochodu? W razie stłuczki czy awarii otrzymujesz nowy samochód, a przy własnym? To Twój problem, że nie masz samochodu. Możesz wynająć coś na kilka dni, ale to dodatkowe koszty. Przy wynajmie długoterminowym płacisz stałą ratę, dodatkowe koszty cię nie zaskoczą. A jeździsz samochodem, na jaki w danym momencie masz ochotę, i jakie są aktualnie twoje potrzeby.

SzybNos