Dom » Budownictwo

Czym jest refleksyjna izolacja termiczna?

Refleksyjna izolacja termiczna jest to zupełnie nowy rodzaj izolacji, który w dzisiejszych czasach cieszy się naprawdę bardzo dużym zainteresowaniem. Charakterystyczną cechą refleksyjnej izolacji termicznej jest możliwość bardzo dokładnego ograniczenia wymiany ciepła przez promieniowanie.

Jakie zadania ma refleksyjna izolacja termiczna?

Najważniejszym zadaniem izolacji refleksyjnej jest znaczące zwiększenie oporu cieplnego przegrody, w której się ona obecnie znajduje. Odbywa się to poprzez stopniowe ograniczenie wymiany ciepła nie tylko przez promieniowanie w szczelinie, ale również w szczelinach pomiędzy izolacją refleksyjną, a poszczególnymi warstwami materiałowymi. W dzisiejszych czasach izolacja termiczna może śmiało pełnić dodatkowo funkcję paroizolacji lub wiatroizolacji.

Zastosowanie

W dzisiejszych czasach nowoczesne materiały refleksyjne mają bardzo szerokie zastosowaniem przede wszystkim w budownictwie, a dokładniej mówiąc w przegrodach budowlanych, w których to znajduje się pustka powietrzna. Bardzo często można ją spotkać między innymi w konstrukcjach dachowych (pomiędzy krokwiami) lub w lekkim budownictwie szkieletowym, które w dzisiejszych czasach jest coraz częściej stosowane. Materiały refleksyjne dość często wykorzystywane są również w chłodnictwie i przechowalnictwie.

Zobacz jak firma EkoDom zrealizowała ocieplenie domów i budynków w pomorskim: (https://ocieplenia-wejherowo.pl/ocieplenia/pomorskie/).

Jarek Katalog

Zamów opracowanie informacji prasowej

Publikuj artykuły i zarabiaj z CentrumPR.

Dziennikarstwo obywatelskie

Piszesz artykuły? CentrumPR to serwis stworzony również dla dziennikarzy obywatelskich. Błyskawiczna publikacja, wysokie miejsca w Google to zalety których może nam pozazdrościć konkurencja.
Dziennikarstwo obywatelskie
porównanie serwisów