Motoryzacja » Transport

DKV zapewnia zwrot zagranicznego VAT bez pośredników

DKV Euro Service jako pierwszy na rynku emitent kart paliwowych samodzielnie rozlicza zwroty zapłaconego za granicą podatku VAT. Partnerzy DKV wiedzą dokładnie, jaką kwotę i kiedy otrzymają. Za obsługę wszystkich formalności odpowiadają polscy specjaliści.

Zwrotem podatku VAT zajmuje się utworzona przez DKV spółka własna - ERS (Euro Route Service), z siedzibą w Utrechcie w Holandii. Procedury zwrotu są identyczne, jak miało to miejsce podczas korzystania z usług pośredników. Znacząco różni się za to sposób obsługi klientów, dostęp do danych oraz warunki rozliczeń.

Spółkę ERS utworzono w kwietniu 2008 r. i do końca minionego roku klienci DKV, korzystający ze zwrotu VAT, zostali pomyślnie przetransferowani pod jej skrzydła. ERS zajmuje się wszystkimi aspektami zwrotu podatku, zarówno z faktur wystawianych przez DKV, jak i obcych. Za obsługę polskich klientów z siedziby firmy w Utrechcie odpowiada sześciu polskojęzycznych specjalistów.

Dla firm korzystających ze zwrotu VAT największą korzyścią utworzenia ERS jest znaczne polepszenie jakości usług. Dzięki temu, że całość formalności załatwiana jest w ramach jednej instytucji, klienci mają natychmiastowy dostęp do wszystkich informacji, w tym do statusu poszczególnych zwrotów VAT. Wcześniej, przy korzystaniu z firm zewnętrznych, klienci często dowiadywali się o kwotach zwrotu dopiero po fakcie. Teraz dokumenty związane z obsługą podatku są tłumaczone i przesyłane do klientów pocztą lub elektronicznie. W razie wątpliwości wystarczy telefoniczny kontakt z odpowiednim doradcą w DKV.

Zwrot zagranicznego VAT z DKV
Wszystkie firmy, których samochody jeżdżą na terenie Unii Europejskiej i Norwegii, mają prawo ubiegać się o zwrot VAT zapłaconego za granicą. Procedura odzyskania podatku jest jednak uciążliwa i trwa zwykle od 3 miesięcy do 2 lat. DKV przejmuje od swoich klientów ciężar wszystkich formalności z tym związanych. Oferuje zarówno zwrot z trybie normalnym, jak i fakturowanie netto, czyli płacenie od razu stawki pozbawionej podatku. Oszczędności z tego tytułu stanowią 15-25% kosztów paliwa.W przypadku fakturowania netto firma płacąca na stacji przy pomocy DKV Card obciążana jest jedynie kwotą netto. Podatek VAT odliczany jest bowiem automatycznie od sumy na fakturze. Jedyną formalnością, jaką musi spełnić właściciel samochodu, jest jednorazowe wypełnienie dokumentów, które wymagane są przez poszczególne urzędy skarbowe. Zaletą płatności netto jest możliwość obracania przez firmę pieniędzmi, które do tej pory były zamrożone przez długi czas w zagranicznych urzędach skarbowych. DKV Euro Service oferuje również usługę odzyskiwania zapłaconego za granicą VAT w normalnym trybie. Po uzyskaniu zwrotu VAT od zagranicznego fiskusa, kwota ta odliczana jest od kolejnej faktury DKV. W ten sposób można odzyskać podatek zapłacony nie tylko przy użyciu DKV Card, ale również za zakupy dokonane gotówką, kartą kredytową lub kartą paliwową innego emitenta. Warunkiem niezbędnym jest tutaj przedłożenie oryginalnej faktury VAT za daną transakcję.

O DKV Euro Service DKV Euro Service to międzynarodowy emitent kart paliwowo-serwisowych DKV Card.  W Polsce współpracuje z siecią 3000 stacji paliw i 150 warsztatów. Jest tu bezpośrednio reprezentowana od 17 lat. Firma istnieje od 1934 r i jest  zarazem najstarszą i największą na drogach Europy organizacją serwisową. DKV Card umożliwia bezgotówkowe tankowanie na stacjach różnych marek i dostęp do wielu usług dodatkowych, m.in. serwisów naprawczych, internetowych serwisów mapowych, doradztwa, kalkulatorów opłat drogowych, czy fakturowania netto i zwrotu zagranicznego VAT.

Zapraszamy na stronę: www.dkv-euroservice.pl

DKV Euro Service Polska Sp. z o.o.