Dlaczego błonnik pokarmowy jest ważnym elementem diety i jak dbać o jego prawidłowy poziom?


2021-10-29
W swojej diecie zwracamy uwagę na różne składniki pokarmowe. Dbamy o to, by znalazły się odpowiednie ilości tłuszczy, węglowodanów czy białka. Jednak nie są one jedynymi wyznacznikami zbilansowanego żywienia. Bardzo ważną rolę odgrywa także błonnik pokarmowy. Jaką? Już tłumaczymy.

Błonnik pokarmowy – co to takiego?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Błonnik pokarmowy pełni bardzo ważną funkcję żywieniową, mimo iż nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i nie ulega wchłanianiu do krwiobiegu. Wywiera on jednakże bardzo pozytywny wpływ na wiele procesów metabolicznych i fizjologicznych w organizmie człowieka i jest zaliczany do tak zwanych prebiotyków. Dzięki niemu mamy lepszą przemianę materii i zdrowsze jelita! A oprócz tego wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi i zapobiega chorobom krążenia.

Błonnik dzieli się także na dwa rodzaje: rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich wiąże wodę i powoduje uczucie sytości. Dlatego na przykład po zjedzeniu jabłka, które jest bogate w błonnik, czujemy najedzenie. Błonnik nierozpuszczalny zaś pomaga perystaltykę jelit. Dzięki swojej wędrówce w pierwotnej formie zabiera nieprzetrawione resztki i usuwa je z organizmu.

Gdzie można znaleźć błonnik pokarmowy?

Błonnik w różnych proporcjach możemy dostarczyć w swojej diecie. Dzięki obecności w wielu warzywach, owocach i zbożach umieszczenie go w pożywieniu nie stanowi problemu. Najbardziej bogatymi w błonnik są warzywa strączkowe czy kapuściane. Błonnik znajdziemy także w wielu owocach, takich jak banan, gruszki czy suszone morele. Płatki owsiane czy brązowy ryż, to także doskonałe jego źródło.

Jak dbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego u osób dorosłych powinno wynosić 20–40 g. Nie jest to jednak takie proste. Musielibyśmy zjeść na przykład 8 bananów, by osiągnąć tę dolną granicę. Tutaj z pomocą przychodzi suplementacja. DuoLife Fiber dostępny zarówno w łatwej do spożycia płynnej formie oraz w postaci proszku, który można dodać do dań, takich jak zupa. W składzie znajdują się aż 4 zastrzeżone formuły, które pozwalają na kompleksowe uzupełnienie błonnika w naszym organizmie. Już 50 ml dostarczy aż
4,3 g błonnika. Stanowi to więc idealne uzupełnienie naszej diety.

Dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika do naszego organizmu jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To kluczowy składnik, który jest bardzo ważny dla naszej przemiany materii oraz odpowiedniej pracy jelit.

Więcej informacji znajdziesz na: myduolife.com


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Redakcja portalu
http://www.redakcja.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl