Dom » Wnętrza

„Dobranoc. Jutro dzień pełen frajdy” – nowa kampania IKEA

W poniedziałek, 3 lutego 2014 roku, ruszyła kolejna odsłona kampanii IKEA „Daj spokój – dom to frajda” prowadzonej przez firmę od sierpnia 2013 roku.

Tym razem tematem przewodnim jest komfortowy i odprężający sen, który umożliwiają oferowane przez IKEA rozwiązania do sypialni – łóżka, materace i pościele.

Komfort w sypialni i możliwość wyspania się są szczególnie ważne dla rodziców, zwłaszcza że wiele dzieci przychodzi do nich w nocy. Na tej właśnie obserwacji oparty został pomysł kreatywny na nową kampanię reklamową. Spot w zabawny i zaskakujący sposób opowiada o korzyściach wynikających z posiadania wygodnego łóżka i odpowiednio dobranego materaca IKEA. Jego bohaterami są rodzice z trójką dzieci oraz uroczym pieskiem. Pomimo że wszyscy śpią razem w jednym łóżku, nie jest to dla nich w żaden sposób uciążliwe, wręcz przeciwnie – rano budzą się wypoczęci, zadowoleni i pełni energii.

„O tym, jak ważny jest dobry, zdrowy sen, nie trzeba nikogo przekonywać. W IKEA oferujemy szereg rozwiązań, które zapewnią komfort i wygodę w każdej sypialni, nawet jeśli dzieci będą chciały spędzić noc w naszym łóżku” – powiedział Bartłomiej Dyliński, manager IKEA ds. komunikacji zewnętrznej. „Na dobry początek oferujemy naszym klientom 10% zniżki na wszystkie materace. Promocja potrwa do 30 marca” – dodał Bartłomiej Dyliński.

Kampania obejmuje ogólnopolskie stacje telewizyjne, Internet, prasę oraz komunikację wewnątrz sklepów. Kreacje przygotowała agencja JWT Warszawa. Spot wyreżyserował Henrik Kindgren. Za jego produkcję odpowiedzialny był dom produkcyjny Tango, a za postprodukcję – Lunapark. Zakupem mediów zajął się dom mediowy MEC Global, a działaniami w sieci – agencje K2 i Kalicińscy.com.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

IKEA jest innowatorem oraz doradcą w zakresie wyposażenia wnętrz, którego celem jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA w Polsce posiada obecnie osiem sklepów, które w roku finansowym 2013 odwiedziło ponad 20 milionów osób. Ponadto, poprzez Inter IKEA Centre Group Poland, firma zbudowała i zarządza siedmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie.

Questia Sp. z o.o. Communications Management Consultants