Dom » Budownictwo

DOM.pl radzi, gdzie zamontować duże okna

Kiedy decyzja o budowie zostanie już podjęta, rozpoczynają się dywagacje nad tym, jaki kształt będzie miał projekt domu, nad jego charakterem i funkcjonalnością. Często zagłębiając się w ten temat napotykamy na wiele pytań. Jednym z nich jest to, jakie okna są najlepsze.

Myśląc o budowie domu rozważamy zwykle wszystkie „za” i „przeciw”. Zmęczeni swoim niewielkim ”M” często chcemy nabrać oddechu w jasnym, przestronnym i własnym domu.

Nadal jeszcze możemy spotkać się z teorią, że duże okna wiążą się ze zwiększoną utratą ciepła, a tym samym dom przestaje być ergonomiczny. W budownictwie lat sześćdziesiątych czy siedemdziesiątych rzeczywiście tak było. Stawiano wówczas domy przypominające betonowe klocki, przy czym wszystkie wyglądały praktycznie tak samo. Wówczas rzeczywiście, ze względu na dostępne w owych czasach technologie i materiały budowlane, wybór dużych okien równał się podwyższonym rachunkom za ogrzewanie.

Czasy na szczęście się zmieniły, a wraz z nimi wspomniane technologie oraz materiały. Dziś projekty domów posiadające pokaźne tafle okienne, przeszklone ściany, wkomponowane w niebanalną fasadę mogą uchodzić za równie pożądane, jak te z mniejszymi oknami. We współczesnym budownictwie wielkość okien, przestała być jednym z czynników determinującym wybór projektu domu.

Przeglądając jednak energooszczędne projekty domów, nieczęsto znajdujemy duże okna. To, że kupimy wysokiej jakości okna energooszczędne nie oznacza, że zminimalizujemy ryzyko strat energii. Bezwzględnie musimy pamiętać, że tylko prawidłowa i solidna firma może nam te okna zamontować. Ponadto domy energooszczędne przewidują duże przeszklenia tylko w przypadku, gdy usytuowanie budynku na działce pozwoli nam skierować je na południe. Energia słoneczna ocieplająca i doświetlająca pomieszczenie przeszklone, którym najczęściej jest salon, rekompensuje ewentualne straty.

Z całą pewnością duże przeszklenia spowodują, że wnętrze nabierze wyjątkowego charakteru. Wskazany jest jednak wówczas dobór okien z odpowiednim sposobem ich otwierania, odciążający znacznie konstrukcję całości. Uzyskujemy wówczas łatwość w poruszaniu skrzydłami okiennymi i wydłużamy czas ich eksploatacji.

- Jeżeli chcemy zmienić nasze projekty domów, między innymi właśnie pod względem wielkości i rozmieszczenia okien, możemy to zlecić architektowi adaptującemu. Konieczna będzie jednak zwykle standardowo dołączona do dokumentacji zgoda autora projektu lub o takową możemy poprosić konsultanta, składając zamówienie – mówi Agnieszka Surowiecka z portalu DOM.pl. - Często zmiana rozmieszczenia okien wymagana jest przez decyzję o warunkach zabudowy, np. gdy otwór okienny uniemożliwia skierowanie budynku bliżej granicy działki.

DOM.pl

• avatar
    ~Wanda 2017-04-07 22:34:54

A jakie okna? Czy warto wybrać drewniane okna angielskie? Chodzi mi o takie jak od www.internationalwindows.pl. Według mnie są bardzo stylowe, a jak z jakością? Wie ktoś może?