Technologie » Internet

Domeny.pl członkiem KIGEiT

Krakowska spółka Domeny.pl została oficjalnie członkiem Krajowej Izby Gospodarczej Elektroniki i Telekomunikacji. Do organizacji tej należy już ponad 170 firm z branży medialnej, IT i telekomunikacji.

„Przystąpienie do Izby umożliwi nam aktywniejszy udział w kształtowaniu polskiej przestrzeni internetowej" - mówi Marcin Majerek ze spółki Domeny.pl. „Możliwość bliższej współpracy z największymi koncernami technologicznymi obecnymi w Polsce oraz głównymi instytucjami państwowymi, to okazja na dalszy rozwój Domeny.pl."

Krajowa Izba Gospodarcza Elektroniki i Telekomunikacji (KIGEiT) powstała w 1992 roku i działa na podstawie ustawy o izbach gospodarczych. Jest organizacją typu not-for-profit zrzeszającą grupę podmiotów gospodarczych, zajmujących się produkcją, handlem, usługami lub pracami naukowo-badawczymi w zakresie lub na rzecz elektroniki i telekomunikacji, a także w zakresie usług radiofonii i telewizji. KIGEiT jest członkiem Digital Europe i Krajowej Izby Gospodarczej oraz członkiem-obserwatorem ORGALIME jako członek federacji "Federation of the Economic Chambers of the Electromechanical Industries". KIGEiT współpracuje z Ministerstwem Gospodarki, Ministerstwem Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Polską Agencją Informacji i Inwestycji Zagranicznych.

W gronie 173 przedsiębiorstw należących do  KIGEiT znaleźli się m.in. czołowi przedstawiciele z branży: IT, mediów i komunikacji: Asseco Poland S.A., Cyfrowy Polsat S.A., Hitachi Europe Ltd., IBM Polska sp. z o.o. INEA S.A., NETIA S.A., P4 sp. z o.o., SAMSUNG Electronics Polska sp. z o.o., TK Telekom sp. z o.o.

Spółka Domeny.pl jest również członkiem Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji oraz bezpośrednim partnerem NASK (rejestr domen polskich) i akredytowanym partnerem EURid, sprawującym nadzór nad domenami .EU. Od października 2011 roku firma należy także do  Związku Pracodawców Branży Internetowej IAB Polska.

Źródło: Domeny.pl

Domeny.pl - rejestracja domen, serwery www