Gospodarka » Maszyny

DWA NOWE DEFIBRYLATORY TRAFIŁY DO RAFAKO

Wydziały RAFAKO zostały wyposażone w dwa defibrylatory. Związki Zawodowe działające w RAFAKO zakupiły dwa urządzenia ratujące życie ze środków przekazanych przez PZU na tzw. prewencję. Defibrylatory trafiły na Wydział W 4 oraz na Wydział Elektrofiltrów do Wyr.

RAFAKO jako jedna z pierwszych firm w Polsce od 2007 roku posiada defibrylatory. Jeden z nich znajduje się na Bramie Głównej, następny w Zakładowej Przychodni Lekarskiej. – Aby zwiększyć bezpieczeństwo naszych pracowników, wspólnie z przedstawicielami Związków Zawodowych podjęliśmy decyzję o zakupie kolejnych dwóch defibrylatorów – tłumaczyła Anna Zembaty- Łęska, Dyrektor Biura Zarządzania Personelem w RAFAKO S.A. podczas oficjalnego przekazania urządzeń, które odbyło się 17 października.

Środki na zakup urządzeń ratujących życie przekazało PZU, wieloletni partner ubezpieczeniowy RAFAKO. – Z PZU współpracujemy prawie od "początku istnienia zakładu". Firma ubezpiecza naszych pracowników i w ramach środków jakie przeznacza na prewencję umożliwiono nam zakup defibrylatorów-sprzętu ratującego życie - mówiła Anna Zembaty- Łęska.

Nowoczesny sprzęt trafił na Wydział W 4 oraz Wydział Elektrofiltrów w Wyrach. Defibrylator, to bardzo nowoczesne, proste w obsłudze i niezawodne urządzenie, każda osoba może przy jego użyciu udzielić pierwszej fachowej pomocy, ratującej życie drugiemu człowiekowi. Defibrylatory zasilane są zwykłymi bateriami, są niewielkie i bardzo poręczne.

Cieszę się, że mogę przekazać RAFAKO takie urządzenia. Mam nadzieję, że nigdy nie będą wykorzystane, a jeśli tak, to spełnią należycie swoje zadanie mówiła Magdalena Pękalska, Kierownik ds. Klienta Korporacyjnego w PZU.

Podczas piątkowego spotkania Związkowcy zapowiedzieli, że to nie koniec zakupów specjalistycznego sprzętu do zakładu. – W przyszłości chcielibyśmy doposażyć kolejne wydziały - podkreślali.

aleksandradik@adventure.media.pl

Adventure Media s.c. Agencja Public Relations