Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Edukacyjny "serial" o konopiach

Jakie są gatunki i właściwości konopi? Dlaczego konopie siewne są legalne, a indyjskie nielegalne? Czym jest i jak działa CBD? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań dotyczących konopi znajdzie się w „serialu” edukacyjnym pod hasłem „Konopie są dobre”, jaki rusza właśnie na YouTube.

Bohaterką serii „Konopie są dobre” jest Ewa Melania Gryt – „Pierwsza dama polskich konopi”, jedna z pionierek biznesu konopnego w Polsce, którym zajmuje się od kilkunastu lat. Absolwentka krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego, w latach 2012-2015 przeprowadziła ze swoim zespołem badawczym współfinansowany ze środków unijnych projekt, w efekcie którego wybudowana została linia technologiczna do bezodpadowej produkcji celulozy konopnej na cele papiernicze. Założyła pierwszy w Polsce sklep i hurtownię internetową. Dziś, stworzona przez nią w ramach spółki General Hemp Marketing marka DobreKonopie.pl produkuje własne artykuły z konopi siewnych, m.in. olejki CBD, herbatki z kwiatów i liści konopnych „Konopielka” i „Marysieńska” czy odżywcze białko.

– Przez lata wokół konopi narosło wiele społecznych nieporozumień i mitów. Ludzie wciąż wrzucają „do jednego worka” wszystkie gatunki konopi. Boją się na przykład, że całkowicie przecież legalne i niemające właściwości psychotropowych konopie siewne wywołają u nich efekt odurzenia. Bardzo niewiele wiedzą też o dobroczynnych właściwościach tej rośliny, która po latach zapomnienia na szczęście wraca także do naszych, polskich jadłospisów i domowych apteczek. Dlatego postanowiliśmy nagrać serię filmików, których będziemy wyjaśniać wszystkie te kwestie – mówi Ewa Melania Gryt. – Mamy nadzieję, że dzięki temu poszerzy się wiedza Polaków o konopiach i każdy będzie mógł sam zdecydować, czy chce skorzystać z prozdrowotnego i odżywczego potencjału, jaki drzemie w tej roślinie.

DobreKonopie.pl planują też w ramach serii zapraszanie gości – ekspertów specjalizujących się w takich obszarach jak medycyna holistyczna, suplementacja, czy anty-aging. Pierwszy z serii filmików edukacyjnych pod tytułem „Konopie 4 podstawowe pytania” pojawił się już na kanale YouTube marki DobreKonopie.pl. Za realizację filmów odpowiada agencja Moon Dog PR.

Radek Mikruta

Zamów opracowanie informacji prasowej

Publikuj artykuły i zarabiaj z CentrumPR.

Dziennikarstwo obywatelskie

Piszesz artykuły? CentrumPR to serwis stworzony również dla dziennikarzy obywatelskich. Błyskawiczna publikacja, wysokie miejsca w Google to zalety których może nam pozazdrościć konkurencja.
Dziennikarstwo obywatelskie
porównanie serwisów