Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Euphorbium S na katar infekcyjny

Znane porzekadło mówi, iż „katar nie leczony trwa tydzień, a leczony siedem dni”. Nowy aerozol Euphorbium S to lek, który nie tylko łagodzi objawy kataru i skraca jego przebieg, ale również działa na jego przyczynę oraz ma jeszcze jedną ogromną zaletę – regeneruje błonę śluzową nosa.

Firma Heel wprowadza na rynek w grudniu tego roku aerozol na katar - Euphorbium S, którego nowy skład jest optymalnie dobrany w aspekcie jego działania przeciwwirusowego, regenerującego błonę śluzową nosa i regulującego stan zapalny. Euphorbium S to lek w postaci aerozolu do nosa z pompką, skuteczny na katar o różnej etiologii - wirusowej, bakteryjnej, alergicznej.

Lek upłynnia wydzielinę i ułatwia jej odpływ, a dodatkowo regeneruje błonę śluzową nosa. Jest to niezwykle istotna cecha, gdyż po przejściu infekcji kataralnej proces regeneracji błony śluzowej nosa zachodzi powoli, trwa od 2 do 4 tygodni i w tym okresie „bezbronna" błona śluzowa jest szczególnie podatna na kolejne zakażenia oraz rozwój odczynów alergicznych. Sam katar może prowadzić do kłopotliwych powikłań - u niemowląt do zapalenia ucha środkowego i zapalenia oskrzeli, a u starszych dzieci i dorosłych do zapalenia zatok przynosowych. Obrzęk błony śluzowej nosa w pewnych sytuacjach może stymulować rozwój polipów, które zwężają jeszcze bardziej światło w przewodach nosowych. Ponieważ banalny katar może mieć niebanalne znaczenie dla naszego zdrowia, niezwykle ważny jest wybór właściwego leku, skutecznego, bezpiecznego, działającego na przyczynę kataru, a nie tylko objawy. Takim lekiem jest nowe Euphorbium S, którego naturalne składniki działają przeciwwirusowo - hamują namnażanie wirusów RSV, HSV-1 i paragrypy typu 2*.

Nową formułę leku Euphoribum S poprzedziły szczegółowe badania. Zaowocowały one nie tylko niewielką zmianą składu w stosunku do wcześniejszej wersji Euphorbium compositum S, ale również lepiej dopasowanymi rozcieńczeniami wybranych składników, dzięki czemu lek jest jeszcze bardziej skuteczny, a jednocześnie bezpieczny w terapii kataru infekcyjnego. Na podstawie badań podstawowych (in vitro) potwierdzono różną siłę przeciwwirusową poszczególnych składników Euphorbium S w zależności od ich stężenia. Nowy skład został tak skompilowany, aby zachowując bezpieczeństwo stosowania, dobrać taką zawartość poszczególnych składników, aby w jak największym stopniu hamowały aktywność wirusów. Jest to szczególnie istotne, gdyż Euphorbium S jest na rynku jedynym lekiem donosowym o potwierdzonym działaniu przyczynowym - przeciwwirusowym.

Dodatkową zaletą leku jest specjalnie skonstruowany dozownik bez gazu rozpylającego, w którym system mikrodyfuzyjny zapewnia powstanie mikrocząsteczek aerozolu - „mgły", delikatnie osadzającej się na błonie śluzowej. Jednocześnie tak zwany system pojedynczej dawki zapewnia „wyrzut" dokładnie takiej samej ilości leku za każdym razem. Kształt samego aplikatora został dostosowany do fizjologicznego kształtu nosa. Średnia cena za opakowanie 20 ml to około 27 zł. * RSV (Respiratory Syncytial Virus) jest głównym patogenem odpowiedzialnym za infekcje dróg oddechowych u większych dzieci oraz najczęstszą przyczyną chorób dolnych dróg oddechowych u niemowląt. HSV-1 (Herpes Simplex Virus) to wirus opryszczki pospolitej. Wirusy paragrypy odpowiadają zaś za 5 - 20% infekcji dróg oddechowych u dzieci i około 5% u dorosłych.

katarzyna.mitrowska