Rozrywka i wypoczynek » Sport

EWA BUGDOŁ I IGOR JAKUBOWSKI GOŚĆMI SPECJALNYMI I RAFAKO PÓŁMARATON RACIBÓRZ!

30 sierpnia odbędzie się I RAFAKO Półmaraton Racibórz, na który przybędą także czołowi polscy zawodnicy innych dyscyplin. Mowa o Ewie Bugdoł, 7-krotnej Mistrzyni Polski w Triathlonie Długim oraz Igorze Jakubowskim, aktualnym Wicemistrzu Europy Seniorów w boksie.

W najbliższą niedzielę, 30 sierpnia na terenie miasteczka I RAFAKO Półmaraton Racibórz będzie można spotkać Ewę Bugdoł, 7- krotną Mistrzynię Polski w Triathlonie na dystansie długim oraz Igora Jakubowskiego, boksera RAFAKO Hussars Poland, aktualnego Wicemistrza Europy Seniorów w wadze ciężkiej. Fani będą mogli spotkać się i porozmawiać ze sportowcami, uścisnąć dłonie mistrzów i zdobyć autograf, a także wspólnie z nimi pobiec dla chorej Magdy.

Przypominamy, że I RAFAKO Półmaraton Racibórz to nie tylko sportowa rywalizacja. Wydarzenie ma także wymiar charytatywny; towarzyszy mu zbiórka funduszy na leczenie niepełnosprawnej raciborzanki, Magdy Główki, chorującej na czterokończynowe porażanie mózgowe.

Swoją obecność na imprezie potwierdziła już Ewa Bugdoł, 7- krotna Mistrzyni Polski w Triathlonie na dystansie długim. Zawodniczka weźmie udział w „Biegu dla Magdy”, który poprzedzi półmaraton. Charytatywny bieg na dystansie 400 m rozpocznie się o godz. 9:00, czyli na godzinę przed startem półmaratończyków.

- Cieszę się, że w Raciborzu organizowane jest kolejne wydarzenie promujące aktywny styl życia i z radością wezmę w nim udział. Fakt, że celem biegu jest pomoc niepełnosprawnej dziewczynce jeszcze bardziej zmobilizował mnie do udziału w tym biegowym święcie. - mówi Ewa Bugdoł. Zawodniczka jest w trakcie sezonu: niedawno po raz siódmy wywalczyła kolejne z rzędu Mistrzostwo Polski podczas bardzo trudnego startu w Stroniu Śląskim, przed nią następne wyczerpujące starty. - Z tego powodu nie mogę pobiec w półmaratonie, ale będę trzymać kciuki za wszystkich zawodników, także uczestników Mistrzostw Energetyków -deklaruje zawodniczka wspierana przez firmę RAFAKO S.A.

Kolejnym gościem specjalnym raciborskiego święta biegów będzie Igor Jakubowski, bokser wagi ciężkiej, aktualny Wicemistrz Europy Seniorów, który od najmłodszych lat prowadzi aktywny tryb życia. Bokser pochodzący z Konina na swoim koncie ma również kilka tytułów Mistrza Polski. Zdobył brązowy medal Pucharu Świata w Beloyarsku w Rosji w 2012 roku, I miejsce na turnieju im. Feliksa Stamma 2014 i tytuł Mistrza Unii Europejskiej 2014. Od poprzedniego sezonu z powodzeniem występuje w barwach RAFAKO Hussars Poland walcząc w lidze WSB (World Series of Boxing). W niedzielę pokona dystans dla Magdy oraz zmierzy się z trasą półmaratonu. Przy okazji zachęca wszystkich, aby wspólnie przebiec niewielki dystans 400 m dla chorej Raciborzanki.

„Bieg dla Magdy” przeznaczony jest dla wszystkich osób, niezależnie od kondycji fizycznej, czy wieku. Nie trzeba się na niego wcześniej zapisywać. Liczą się chęci, szczytny cel a przy okazji dobra zabawa. Podczas całego wydarzenia będzie trwała kwesta na rzecz Magdy Główki. Dochód z imprezy zostanie przekazany właśnie na jej rehabilitację, leczenie i potrzebny sprzęt.

***
I Rafako Półmaraton Racibórz odbędzie się w niedzielę 30 sierpnia 2015 roku. Zawodnicy do pokonania będą mieli dokładnie 21 097,5 m ulicami Raciborza. Trasa posiada atest PZLA. Organizatorami przedsięwzięcia jest Miasto Racibórz, Ośrodek Sportu i Rekreacji w Raciborzu, a sponsorem głównym firma RAFAKO S.A. W ramach imprezy odbędą się Mistrzostwa Polski Energetyków.
Szczegóły dotyczące I Półmaratonu Racibórz znajdują się na stronie internetowej: http://www.raciborz.pl/miasto_raciborz/polmaraton.html

***
KONTAKT: