Rozrywka i wypoczynek » Sport

Ewa Bugdoł zdobyła ósme Mistrzostwo Polski w triathlonie

Ewa Bugdoł znowu najlepsza! Sponsorowana przez RAFAKO S.A. zawodniczka zajęła pierwsze miejsce wśród kobiet w Mistrzostwach Polski na dystansie 1 / 2 Ironman w ramach JBL Triathlon Sieraków 2016.

Triumfatorka Światowego Rankingu Kobiet w Triathlonie na Dystansie Długim dotarła do mety z czasem 4:22:16 i po raz ósmy z rzędu zdobyła Mistrzostwo Polski.

Piąta edycja JBL Triathlon Sieraków 2016 odbyła się w dniach 28-29 maja i zgromadziła ponad 2000 zawodników. Pierwszego dnia zmagań triathloniści walczyli na dystansie krótkim, tzw. „ćwiartce” ( pływanie – 950m, rower – 44 km, bieg – 10,55 km). Natomiast drugiego dnia na dystansie 1 / 2 Ironman, który składał się z 1900 m pływania w Jeziorze Jaroszewskim, 90 km wymagającej trasy kolarskiej oraz biegu na dystansie 21,1 km. Całość zorganizowana została w ramach Enea Tri Tour.

Sporym zaskoczeniem dla wszystkich okazała się pogoda, ponieważ kilka minut przed startem nad Sierakowem rozpętała się potężna ulewa. Jednak dla sponsorowanej przez RAFAKO S.A. Ewy Bugdoł, rzęsisty deszcz nie stanowił przeszkody w zdobyciu ósmego z rzędu Mistrzostwa Polski w triathlonie na dystansie długim. - Bardzo się cieszę, że spadł deszcz. Dzięki temu zarówno na trasie rowerowej, jak i biegowej zmęczenie nie było aż tak uciążliwe, jak bywa w upale. Zdecydowanie wolę, gdy pada deszcz niż świeci zbyt mocne słońce - relacjonuje Ewa Bugdoł, która prawie o 2,5 min wyprzedziła Paulinę Kotficę oraz niemal o 11 min Olgę Kowalską.

Już niebawem Enea Challenge Poznań, w trakcie którego zawodniczka WLKS Kmicic Częstochowa powalczy o Mistrzostwo Europy. - Na dzień dzisiejszy moim priorytetowym startem jest Enea Challenge Poznań, gdzie powalczę na dystansie długim składającym się z 3 800 m pływania, 180 km jazdy na rowerze oraz 42,2 km biegu. Przyznam, że tegoroczne przygotowania podporządkowane są lipcowemu startowi w Poznaniu, gdzie mam nadzieję zdobyć złoty medal - dodaje wielokrotna Mistrzyni Polski w triathlonie.

Enea Challene Poznań: Mistrzostwa Europy ETU 2016 to jedna z najważniejszych imprez triathlonowych w Europie. To odbywające się nad Jeziorem Maltańskim wydarzenie, co roku zrzesza światowej klasy triathlonistów. Tegoroczna, czwarta edycja, odbędzie się w dniach 22-24 lipca. Zanim jednak Ewa Bugdoł zawita do Poznania, wystartuje m.in. 26 czerwca w Chiemsee Triathlon w Niemczech oraz 17 lipca w Triathlonie Radłów.

Przypomnijmy, w zeszłym roku pochodząca z Rud koło Raciborza zawodniczka triumfowała w Pucharze Świata w chińskim Weihai oraz zajęła drugie miejsce w Ironman 70.3 Gurye w Korei Południowej. Co więcej, trzeci raz z rzędu zwyciężyła w Światowym Rankingu Kobiet w Triathlonie na Dystansie Długim.

* * *

RAFAKO S.A. z Grupy PBG jest największym europejskim producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej, urządzeń ochrony środowiska oraz dostawcą kompletnych bloków energetycznych „pod klucz”.

* * *

KONTAKT: