Społeczeństwo » Społeczeństwo

Forum Firm zaprasz na I Forum Ekologiczne

Jak można wykorzystać ekologiczne źródła energii w przedsiębiorstwie oraz w gospodarstwie domowym i skąd wziąć na ten cele środki – m.in. o tym będzie można dowiedzieć się już 9 listopada w Radlinie, podczas pierwszej edycji Forum Ekologicznego. Wstęp jest bezpłatny.

Organizatorem wydarzenie jest Forum Firm zrzeszające przedsiębiorców Subregionu Zachodniego. Będzie to już kolejne wydarzenie o charakterze ekologicznym organizowane przez stowarzyszenie.

Forum Firm to stowarzyszenie działające od 1998 roku. Od początku działalności angażuje się w organizację przedsięwzięć o charakterze gospodarczym i ekologicznym, takich jak m.in.  Forum Gospodarczego "Problemy i możliwości MŚP w warunkach gospodarki rynkowej" czy też debaty pn. „Globalne i regionalne uwarunkowania kryzysu gospodarczego”. Stowarzyszenie może się też pochwalić organizacją międzynarodowego Polsko-Czeskiego Forum Gospodarczego, a podczas 19 letniej działalności  zorganizowało m.in. siedem edycji Targów OGRO-DOM Wszystko dla domu i ogrodu 2005-2011, w ramach których odbywały się konferencje ekologiczne.

Na seminariach organizowanych przez Forum Firm gościło już wielu znakomitych gości i prelegentów m. in. Premier Jerzy Buzek,  prof. Andrzej Blikle, prof. Grzegorz Kołodko. W tym roku z inicjatywy Forum Firm przy wsparciu Fundacji Akademia Rozwoju Kreatywnego i środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach odbędzie się po raz pierwszy w Radlinie Forum Ekologiczne. Inicjatywa ma na celu podniesienie świadomości ekologicznej wśród przedsiębiorców i mieszkańców regionu.

Wśród zaproszonych gości jako prelegenci wystąpią specjaliści m.in. z Górnośląskiej Agencji Przedsiębiorczości, Zakładu JSW KOKS w Radlinie, przedstawiciele Radlińskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów, Wydziału Mechanicznego Katedry Techniki Cieplnej i Aparatury Przemysłowej Politechniki Opolskiej. W trakcie wydarzenia przewidziano również panel dyskusyjny pn. "Czy warto inwestować w ekologię", a także stoiska tematyczne, wśród których znajdą się ekspozycje Urzędu Miasta Radlin, Firmy Esoks Wodociągi, Biały Gaz, firmy NOMAK, Fundacji Akademii Rozwoju Kreatywnego,programu „Gmina z dobrą energią”. Na stoiskach będzie można pozyskać informacje dotyczące dofinansowań do inwestycji ekologicznych.

-  Inicjatywa wyszła od przedsiębiorców. Konferencja o takiej tematyce jest potrzebna, gdyż stale rośnie zainteresowanie ekologicznymi rozwiązaniami, zarówno w  firmach jak i gospodarstwach domowych. Coraz więcej chętnych chce uczestniczyć w programach wymiany źródeł ciepła, mieszkańcy stosują urządzenia oszczędzające wodę, przybywa również instalacji wykorzystujących wody opadowe.  W związku z nieustannie zaostrzającym się  prawem dotyczącym ekologii, przedsiębiorcy jak i mieszkańcy, którzy inwestują w ekologiczne źródła energii, potrzebują informacji skąd na to pozyskać środki i m.in. taką wiedzę będzie można uzyskać w trakcie Forum Ekologicznego – wyjaśnia Bronisław Kostaniuk, Prezes Forum Firm.

Organizatorzy zapraszają wszystkich zainteresowanych do wzięcia udziału w I Forum Ekologicznym, 9 listopada, o godzinie 16.00,  do  Domu Przyjęć Arkadia w Radlinie. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym planem wydarzenia. Dodatkowych informacji udziela Forum Firm pod numerem tel. 32 459 02 57.

Program Forum Ekologicznego :

Start godzina 16.00, Dom Przyjęć Arkadia, Radlin

1.Wystąpienia :

„Możliwości finansowania innowacyjnych rozwiązań proekologicznych” Izabela Czeremcha Z-ca Kierownika Działu Doradztwa, Szkoleń i Marketingu Regionalnego Centrum Innowacji i Transferu Technologii Górnośląskiej Agencji Przedsiębiorczości i Rozwoju

„Oddziaływanie zakładów na środowisko” Przedstawiciel zakładu JSW KOKS w Radlinie

„Racjonalne wykorzystanie wody” przedstawiciel Wodociągów - Esox Spółka z o.o.„Budownictwo pasywne” - Tomasz Baron oraz dr inż. Iwona Kłosok-Bazan WydziałMechaniczny Katedra Techniki Cieplnej i Aparatury Przemysłowej Politechniki Opolskiej

„Pożyteczność pszczół” przedstawiciel Koła Pszczelarzy„Smog nasz powszedni” Janusz Piechaczek koordynator projektu "Wyjście smoga”.

2. Panel dyskusyjny - Czy warto inwestować w ekologię?
3. Stoiska tematyczne:

- Urząd Miasta Radlin – dofinansowanie źródeł odnawialnych

- Firma Esox Wodociągi - wszystko o wodzie i nie tylko

- Fundacja Akademia Rozwoju Kreatywnego - Zajęcia na bazie eksperymentów dotyczących ekologii.

- Stoisko programu „Gmina z dobrą energią”

- Stoisko Firmy Nomak certyfikowanej żywności ekologicznej, prozdrowotnej, suplementów diety oraz naturalnych kosmetyków

- Biały Gaz - doradztwo i materiały informacyjne.

Autor tekstu: Katarzyna Ekiert, Adventure Media

Plakat: Aneta Dulba, Adventure Media

***

Forum Firm z siedzibą w Radlinie jest dobrowolnym stowarzyszeniem przedsiębiorców Radlińskich i Subregionu Zachodniego. Istnieje od 1998 roku. Jest organizacją typu non-profit, niezależną od władz publicznych i apolityczną, zrzeszającą na zasadzie dobrowolności podmioty gospodarcze.

Forum Firm

tel. 32 459 02 5944-310 Radlin