Kultura, sztuka » Kultura

Fulvio Risuleo zdobywcą nagrody Sony CineAlta Discovery w Cannes za film krótkometrażowy Varicella

Podczas ceremonii wręczenia nagród „La Semaine de la Critique” ogłoszono zdobywcę nagrody Sony CineAlta Discovery. Jury konkursu, któremu przewodniczyła izraelska aktorka i reżyser Ronit Elkabetz, przyznało ją włoskiemu reżyserowi Fulvio Risuleo za krótkometrażowy film Varicella (Ospa wietrzna).

Fulvio Risuleo ma już w swoim dorobku filmy Ghigno Sardonico (2013), Reportage Bizarre (2014) i Lievito Madre (2014). Varicella (2015) to jego czwarta miniatura filmowa.

„Fulvio Risuleo, blagier i obłudnik, pokazuje prawdziwą chorobę: matczyną nadopiekuńczość. Oglądany obraz ewoluuje od początkowego naturalizmu ku coraz silniejszej stylizacji — aż po ostatnią klatkę, która w klimacie horroru ukazuje siłę oddziaływania toksycznych pomysłów”. Fabien Gaffez, koordynator zespołu ds. selekcji filmów krótkometrażowych.

Gratulacje zwycięzcy złożyła Ainara Porron, menedżer ds. marketingu w Europie: „Z wielką przyjemnością przyznajemy Fulvio Risuleo nagrodę Sony CineAlta Discovery. Wspaniale jest odkrywać nowych filmowców. Sony zawsze chętnie wspomaga rodzące się talenty filmowe, dlatego obecność w Cannes, w centrum świata filmu, ma dla nas bardzo duże znaczenie.

Więcej o konkursie La Semaine de la Critique można dowiedzieć się tutaj, a o działalności Sony w dziedzinie kinematografii pod adresem pro.sony.eu/cinealta

Informacja o Sony

Sony Professional Solutions Europe to dział Sony Europe będący czołowym dostawcą rozwiązań AV/IT dla firm z różnych sektorów, w tym m.in. mediów i nadawców medialnych, wideomonitoringu, dystrybucji, transportu czy obsługi imprez. Firma oferuje przedsiębiorstwom i ich klientom najwyższej jakości produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, obróbki i rozpowszechniania cyfrowych treści audiowizualnych.  Owocem 25-letniego doświadczenia jest możliwość dostarczania klientom innowacyjnych, najlepszych na rynku produktów. Dział Sony Professional Services zajmuje się integracją systemów i umożliwia swoim klientom korzystanie z wiedzy oraz doświadczenia specjalistów w całej Europie. Sony współpracuje z siecią partnerów technologicznych, dostarczając kompleksowe rozwiązania w pełni odpowiadające oczekiwaniom klientów i pozwalające im osiągać sukcesy. Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.sony.pl/pro

Obserwuj nasz profil w serwisie Twitter: @SonyCineAltaEU