Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Hurtownia kosmetyczna – stacjonarna czy online?

Każdy gabinet kosmetyczny musi zadbać o regularne dostawy kosmetyków i artykułów niezbędnych do wykonywania zabiegów. Najlepszym miejscem do zaopatrywania jest hurtownia kosmetyczna. Opole podobnie jak inne miasta ma ich na swojej mapie kilka, ale czy zawsze opłaca się wybór hurtowni stacjonarnej?

Dlaczego warto wybrać stacjonarną hurtownię kosmetyczną?

Ściąganie towaru ze stacjonarnej hurtowni kosmetycznej może mieć zalety, których trudno odmówić temu rozwiązaniu. W nagłej sytuacji możemy podjechać do hurtowni po towar, którego nam brakuje. Często też nawet większe zamówienie może trafić do nas szybciej, niż gdybyśmy zamawiali produkty przez internet. W ramach takiej stałej współpracy możemy liczyć na dodatkowe rabaty, a nierzadko możemy mieć też pewien wpływ na ofertę samej hurtowni. Wady rozwiązania? Jeśli stacjonarna hurtownia kosmetyczna nie prowadzi równolegle sprzedaży internetowej i nie ma też zbyt wielu klientów, może się okazać, że w którymś momencie zwinie swoje żagle, a my zostaniemy na lodzie. Często też korzystając tylko ze stacjonarnej hurtowni, nie mamy porównania z cenami w innych miejscach, a z reguły stacjonarne hurtownie mają droższy towar.

Czy internetowa hurtownia kosmetyczna będzie lepsza?

Większość gabinetów decyduje się na usługi internetowych hurtowni kosmetycznych, a powodów jest kilka. Przede wszystkim przeważnie mają one szerszy wybór towarów. W ślad za tym idzie natychmiastowa informacja o stanach magazynowych, dzięki czemu od razu wiemy, czy możemy zamówić produkty,na których nam zależy. Dodatkowo ceny produktów często są niższe, a robiąc duże zamówienie możemy też nie zapłacić ani grosza za przesyłkę. To podstawowe zalety, ale nie oznacza to, że internetowa hurtownia kosmetyczna jest rozwiązaniem pozbawionym wad. Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, by zamówienia składać z odpowiednim wyprzedzeniem. Hurtownie przeważnie przygotowują zamówienia do wysyłki w ciągu 1-2 dni roboczych, ale do tego dochodzi jeszcze czas potrzebny na dotarcie przesyłki pod nasz adres, a to już zależy od firmy kurierskiej. Przeważnie zamówienia otrzymujemy do 3-4 dni roboczych, ale czasami zdarza się, że musimy czekać dłużej. Nietrudno wyobrazić sobie jakie straty przyniesie przestój w działalności gabinetu spowodowany niedostarczeniem na czas kosmetyków.

Podsumowując, każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Na dłuższą metę lepiej związać się z jedną hurtownią, ale nie bójmy się sprawdzać różnych ofert.

Hurtownia kosmetyczna Cosmomed

CosmoMed - hurtownia kosmetyki profesjonalnej Śląsk