Dom » Architektura

Innowacje u stóp – oryginalne sposoby na wykończenie podłogi

W ostatnich latach jednym z najczęstszych dylematów, przed którymi stawały osoby urządzające mieszkanie, było: „podłoga drewniana czy panele?”. Dzisiaj rynek pokryć podłogowych jest niezwykle różnorodny i oferuje konsumentom posadzki wykonywane z rozmaitych surowców.

Innowacyjne pokrycia podłogowe dedykowane są osobom, które posiadają niestandardowe pomysły na aranżację i pragną, aby posadzka, poza funkcjonalnością wyróżniała się także niebanalnym wzornictwem i spełniała w pomieszczeniu rolę oryginalnej dekoracji. Dążenia takie są odzwierciedleniem najnowszych trendów w urządzaniu wnętrz, w których podłoga nie stanowi tylko estetycznego tła dla pozostałych elementów wyposażenia, ale staje się fundamentalnym konstytutywnym elementem całej aranżacji. Materiałem wyjątkowo często wykorzystywanym przez architektów i wykonawców do wykończenia podłóg jest w ostatnich miesiącach konglomerat kwarcowy, łączący estetykę polerowanego kamienia z ciepłem naturalnej, drewnianej podłogi.

Metal, beton, a może szkło?
Wybór materiału do wykończenia podłogi powinien odbywać się w oparciu o funkcję pomieszczenia, jego rozmiar, a także intensywność eksploatacji. Oczywiście jednym z podstawowych czynników jest też styl, w jakim wnętrze zostanie urządzone. Pamiętać należy, że znaczenie ma nie tylko kolor podłogi, ale też jej faktura, a także układ elementów składowych. Skomplikowane mozaikowe kompozycje czy wysublimowane wzory będą optycznie pomniejszać pomieszczenie, natomiast monochromatyczne posadzki o wysokim połysku odbijając padające światło dadzą wrażenie przestronności i rozświetlą aranżację. Ascetyczność wnętrz loftowych i minimalistycznych podkreśli surowa betonowa posadzka, pokryta specjalną wyrównującą i opcjonalnie barwioną powłoką wykonaną z kompozycji żywic epoksydowych. Dla amatorów ultranowoczesnego stylu hi-tech ciekawym pomysłem może okazać się podłoga z blachy, posiadająca najczęściej ozdobne ryflowania. Arkusze wykonane ze stali nierdzewnej bądź aluminium pozwalają osiągnąć ciekawe efekty wizualne, jednak drobne wytłoczenia mogą okazać się uciążliwe w codziennym czyszczeniu. W industrialnych aranżacjach spotkać można także wykładziny kauczukowe o charakterystycznym, lekko połyskliwym wyglądzie i gęstej, zamkniętej powierzchni. Wielość wybarwień oraz niepodatność na ścieranie to atuty tego produktu, jednak swoisty „plastikowy" wygląd podłogi sprawia, że we wnętrzach mieszkalnych ciągle jest ona stosowana z dużą dozą ostrożności. Do niestandardowych rodzajów pokryć podłogowych, które mają jeszcze charakter nowinek, należą posadzki wykonane ze szkła, skóry czy poddanemu recyklingowi plastiku.

Nowe oblicze kamienia
Materiałem cenionym i coraz częściej polecanym przez architektów oraz wykonawców jako atrakcyjny rodzaj pokrycia podłogowego jest konglomerat kwarcowy, w Polsce dostępny za pośrednictwem firmy Technistone. Kwarcyty to materiały wysokiej jakości, łączące w sobie naturalne surowce, które są następnie spajane i obrabiane za pomocą nowoczesnych technologii. Powierzchnie konglomeratowe, ze względu na niską nasiąkliwość, niepodatność na zaplamienia, antyseptyczność oraz trwałość kolorystyczną, pierwotnie stosowane były do produkcji powierzchni roboczych - blatów kuchennych oraz podumywalkowych. Szybko jednak zyskały uznanie jako materiał do tworzenia stylowych i trwałych posadzek. Podłogi z konglomeratu Technistone łączą elegancję polerowanego kamienia z ciepłem naturalnego drewna. W przeciwieństwie do marmuru czy granitu nie są zimne w dotyku - dzięki komponentom użytym w produkcji, takim jak piaski krzemionkowe czy żywica, konglomeraty przejmują temperaturę otoczenia, mogą być także stosowane na ogrzewanie podłogowe. Poza wersją polerowaną, w ofercie Technistone dostępne są także inne sposoby obróbki powierzchni, np. piaskowanie, zwiększające dodatkowo antypoślizgowość podłogi. Powierzchnie Technistone wyróżniają się ogromną różnorodnością kolorystyczną, a także powtarzalnością wzoru, co jest szczególnie istotne w przypadku dużych przestrzeni podłogowych. Amatorzy stylu glamour mogą wybierać spośród wzbogacanej drobinkami szkła i zwierciadeł kolekcji Starlight, natomiast miłośnikom wyrafinowanej elegancji przypadnie do gustu inspirowana marmurami linia Noble. Płyty Technistone dostępne są w standardowych wymiarach 30x30x1cm, 60x30x1cm oraz 60x60x1 cm, jednak istnieje możliwość produkcji innych wymiarów na życzenie klienta, co pozwala na zrealizowanie nawet najbardziej śmiałych i oryginalnych projektów architektonicznych. Wysokie parametry użytkowe, a także atrakcyjne wzornictwo stawia posadzki konglomeratowe w czołówce innowacyjnych pokryć podłogowych, umożliwiających wykreowanie gustownej, a jednocześnie oryginalnej aranżacji.

Orientacyjne ceny: od 700 zł netto/m²

Informacje o firmie:
TECHNISTONE to wiodący europejski producent płyt wykonanych z konglomeratu kwarcowego i kwarcowo-granitowego z ponad 20-letnią historią. Centrala TECHNISTONE znajduje się w Republice Czeskiej - mieście Hradec Kralove, gdzie firma od 23 lat produkuje kamień konglomeratowy we włoskiej technologii Breton. Produkt dostępny jest w postaci płyt o najwyższej jakości, wysokiej higieniczności i licznych walorach estetycznych. TECHNISTONE jest również aktywnym członkiem ASTA Europe (Europejskiego Zrzeszenia Producentów kamienia Konglomeratowego), które kładzie duży nacisk na normy wg których produkowany jest kamień konglomeratowy. Ścisła kontrola jakości surowców, produkcji czy pakowania i wysyłki daje TECHNISTONE pewność, że klient końcowy będzie zadowolony z użytkowania finalnego produktu. Posiadanie Certyfikatu ISO 9001, który jest sprawdzany i kontrolowany przez renomowaną niemiecką firmę TUV daje odbiorcom pewność najwyższej jakości materiału. Wszystkie materiały TECHNISTONE posiadają 10 lat gwarancji.

E.C.H.O. Communications