Firma » Finanse

Inwestycja funduszu Investor LBO FIZAN

W dniu 23 lutego 2010 roku INVESTOR LEVERAGED BUY OUT FUNDUSZ INWESTYCYJNY ZAMKNIĘTY AKTYWÓW NIEPUBICZNYCH zawarł umowę z bmp Media Investors AG & Co. KGaA o zakup udziałów w spółce Nokaut.pl, stanowiących 34,26 proc. kapitału zakładowego. Cena transakcyjna wyniosła 5,4 mln złotych (1,35 mln EUR).

Nokaut.pl to internetowa porównywarka cen, gwarantująca szybkie i bezpieczne odnalezienie atrakcyjnych produktów, odpowiednich pod względem funkcjonalności i ceny, dostępnych w polskich i zagranicznych sklepach internetowych. Na stronie internetowej serwisu można zapoznać się z niezależnymi opiniami klientów na temat produktów oraz sklepów, które pomagają w podjęciu decyzji o zakupie towaru i wyborze najbardziej wiarygodnego sklepu.

Jak pokazuje praktyka, różnice cen między sklepami internetowymi a także między tradycyjnymi oraz internetowymi mogą być znaczące.
Serwis Nokaut.pl stanowi też  skuteczne i efektywne narzędzie ułatwiające sklepom przedstawienie szczegółowej oferty swoim aktualnym i potencjalnym klientom - obecnie współpracuje z około 2200 sklepami, odwiedza go ponad 2,6 mln internautów miesięcznie. Obroty wygenerowane w sklepach internetowych za pośrednictwem Nokaut.pl w 2008 roku szacowane są na 620 mln zł.
W ciągu blisko 4 lat działalności spółka Nokaut.pl wyrosła na drugą siłę e-commerce - po grupie Allegro.pl - w Polsce. Poza porównywarką Nokaut.pl równolegle rozwijane są takie rozwiązania, jak SklepyFirmowe.pl - platforma umożliwiająca założenie własnego eSklepu - czy Bazarek.pl - jeden z największych pasaży handlowych w polskim Internecie, odwiedzany przez około 947 tys. internautów w ciągu miesiąca.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS Infratest dla Google, ponad 90 proc. polskich użytkowników sieci wykorzystuje Internet, jako wsparcie przy podejmowaniu decyzji zakupowych. Według raportu Internet Standard opublikowanego we wrześniu ubiegłego roku przez wydawnictwo International Data Group Poland, obroty polskiego rynku e-commerce B2C i C2C w 2008 roku szacowane są na 11 mld zł, co oznacza wzrost o 36,4 proc. w porównaniu z 2007 rokiem. Należy dodać, że z każdym wzrasta wśród Polaków zainteresowanie zakupami poprzez sieć, stąd przed takimi firmami, jak Nokaut.pl stoją bardzo dobre perspektywy rozwoju.
Fundusz Investor LBO FIZ inwestuje w spółki niepubliczne, czyli takie, które nie są obecne na giełdzie. Zarządzający starannie selekcjonują spółki, tzn. kupują udziały tylko w tych, które są atrakcyjnie wycenione, działają długo na rynku, w perspektywicznych branżach i posiadają wiarygodny plan rozwoju. Od rozpoczęcia działalności, tj. od września 2007 roku do końca 2009 roku Fundusz zarobił 20,57 proc.

Jan Mazurek

Główny Analityk