Firma » Finanse

Jak poprawić swoją zdolność kredytową

Styczeń to miesiąc zmian w wymaganiach banków stóp procentowych i wysokościach marż. Wraz z nastaniem nowego roku banki oczekują od kredytobiorców wyższych dochodów.

Osoby ubiegające się o kredyty hipoteczne w zamian za wykazywanie dochodów na poziomie 6 tyś zł netto mogą liczyć na znacznie niższe kwoty kredytów niż w zeszłym roku.

Do tej pory posiadacz dochodów na poziomie 6 tyś zł netto miesięcznie mógł liczyć na kredyt hipoteczny o wysokości 510 tyś zł w tym roku ten sam potencjalny klient może liczyć na 480 tyś zł. Oferowane przez banki kwoty zmalały o 6 procent.

Rekomendacja S

Obniżenie kredytowanych kwot wynika z zmian wynikających z Rekomendacji S. Rekomendacja S wprowadziła zmiany w wewnętrznych procedurach bankowych. Znowelizowana Rekomendacja S nakazuje bankom liczenie spłaty kredytu przez 25 lat nawet jeśli został on zawarty na dłuższy okres kredytowania oraz brać pod uwagę spadek wysokości zarobków klientów wraz z wejściem w okres emerytalny. W przypadku kredytów walutowych sytuacja obrazuje się znacznie gorzej. Obniżenie akcji kredytowej w euro, podobnie jak miało to miejsce w przypadku kredytów w franku szwajcarskim.

Walka z stopniowo obniżającą się zdolnością kredytową nie jest łatwa, lecz wykonalna.

Za pomocą kilku sztuczek w prosty sposób uchronimy naszą zdolność kredytową przed tendencją spadkową, otwierając w ten sposób furtkę do zawarcia wymarzonego kredytu.

• Pozbywając się kart kredytowych i zadłużenia (debetu) na koncie. Mimo iż nie korzystamy z możliwości zadłużania naszego konta lub spłacamy je regularnie to w znacznym stopniu zmniejsza naszą zdolność kredytową. Likwidacja kart kredytowych umożliwia poprawę zdolności kredytowej rodzin 2+1 posiadających dochody o wysokości 6 tys. zł. Miesięcznie aż o 60 tyś zł, a pozbywając się kredytu w koncie o wysokości 5 tyś zł zwiększamy ją o 20 tyś zł.

• Kolejnym krokiem jest dokładne przyjrzenie się domowemu budżetowi. Jeśli co miesiąc spłacamy raty za zakupione sprzęty. Spłata przed terminem tego typu zobowiązań zagwarantuje nam podwyższenie zdolności kredytowej.

• Istnieje również możliwość skorzystania z pomocy bliskim. Dołączenie dodatkowego kredytobiorcy. Włączenie w ten sposób nowego kredytobiorce może zwiększyć naszą zdolność kredytową w zależności od wysokości dochodów osoby którą zamierzamy przyłączyć do naszego zobowiązania.

• Wydłużanie okresu spłaty nie podwyższy naszej zdolności kredytowej- nowelizacja rekomendacji S uniemożliwia jej zwiększanie w ten sposób.

Źródło

Kredyt "domhipotek"

Pożyczka "pozycz-teraz"

Warto również pamiętać że naliczanie zdolności kredytowej w bankach odbywa się na różny sposób więc jeśli w jednym z nich nie wykazujemy jej na odpowiednim poziomie nie oznacza że w innym banku nie dostaniemy również kredytu.

dexter