Firma » Finanse

Jakie funkcje posiadają współczesne urządzenia fiskalne?

Kilka lat temu kasa fiskalna kojarzyła się nam z nieporęcznym i dużym pudłem, zintegrowanym z szufladą, w której przechowywano gotówkę. Rozwój różnych form płatności, nacisk na sprawną obsługę, a także duch czasu spowodowały, że współczesne urządzenia fiskalne cieszą się różnymi funkcjami.

Co się zmieniło na przestrzeni lat?

Dużo, śmiało można powiedzieć, że bardzo dużo. Dzisiejsze kasy fiskalne, to przede wszystkim wielofunkcyjne i rozbudowane urządzenia. Posiadające własne oprogramowanie sprzedażowe, pozwalające na ustalanie zasobu i skład magazynu, a także sprawne i wygodne ewidencjonowanie sprzedaży. Urządzenia także dopasowane są do różnych punktów usługowych, małych sklepów czy lokali gastronomicznych, a także dużych punków usługowych. Rozbudowane formy sprzedaży oraz zarządzanie stanem magazynowym spowodowało, że do użycia weszły drukarki fiskalne, które można z powodzeniem integrować z każdym programem sprzedażowo-magazynowym.

Kasy fiskalne przeznaczone dla małych i dużych punktów

W małych punktach sprzedażowych, takich jak sklepiki szkolne, kioski ruchu czy nawet lokale gastronomiczne bardzo dobrze sprawdzą się mobilne urządzenia lub małe stacjonarne. Posiadają one niewielkie gabaryty, są poręczne, a wyświetlacze graficzne pozwalają na informowanie sprzedawcy oraz klienta o obecnych operacjach (kwota do zapłaty, cena kolejnych produktów). Urządzenia wyposażone są również w stosowne klawisze funkcyjne, które pozwalają na szybsze wykonanie niestandardowych operacji (zwroty, wykasowane produktu z listy). W przypadku lokali gastronomicznych bardzo ważna jest mobilność urządzenia, gdyż pozwala ona kelnerom na sprawniejszą i wygodniejszą pracę.

W przypadku dużych punktów handlowych, kasy przeznaczone do pracy w takich warunkach posiadają znacznie więcej funkcji. Kopie zawierające ewidencję sprzedaży zapisywane są na elektronicznych nośnikach. Kasy zawierają obszerniejszą pamięć, pozwalającą na zapis większej ilości produktów. Na paragonach fiskalnych mogą być drukowane dodatkowe informacje oraz drukowane oddzielnie rabaty.

Rosnąca popularność drukarek fiskalnych

Postępująca informatyzacja, a co za tym idzie, coraz powszechniejsze korzystanie z oprogramowania sprzedażowo-magazynowego powoduje, że coraz więcej osób decyduje się na drukarki fiskalne oraz specjalne czytniki kodów. Działają one znacznie szybciej, gdyż nie wymagają od sprzedawcy znajomości kodu dla każdego produktu. Jego wartość ustala się na podstawie kodu kreskowego znajdującego się na opakowaniu. W tym wypadku drukarka służy głównie jako urządzeni fiskalne drukujące potwierdzenie sprzedaży, zaś pełny podgląd dotyczący stanów magazynowych, udzielonych rabatów oraz wszelkie inne zestawienia uzyskuje się z poziomu oprogramowania sprzedażowego.

Więcej informacji o nowoczesnych urządzeniach fiskalnych znajdziesz na stronie internetowej firmy Utech z Lublina. Zajmującej się serwisowaniem i dystrybucją urządzeń fiskalnych.

artar

• avatar
    ~Minion 2016-11-09 19:09:16

Halo!!! a gdzie największa nowość czyli kasoterminale :)?