Firma » Finanse

Janet Yellen w Kongresie

Piątkowe dane o inflacji w USA zapewne nie spowodują przełomu na rynku, jednak mogą rzucić trochę światła na plany Rezerwy Federalnej.

Oczekiwanie na piątek nie byłoby pewnie aż tak istotne, gdyby nie ostatnie dane z amerykańskiego rynku pracy. Nie są one jednoznaczne (zatrudnienie poza rolnictwem wzrosło znacznie powyżej prognoz, ale wzrost płac był trochę mniejszy od oczekiwań), więc nie do końca wiadomo, jak mocna i trwała jest presja inflacyjna. Fed w tej sprawie zachowuje wstrzemięźliwość, wychodząc z założenia, że gospodarka rośnie, a pojawiające się od czasu do czasu fakty podważające tę ocenę mają charakter wyłącznie przejściowy. Gdyby się jednak okazało, że inflacja nie ma większych szans, by zbliżyć się do celu założonego przez Fed, rynek prawdopodobnie nabierze wątpliwości co do oczekiwanej w tym roku kolejnej podwyżki stóp, a także redukcji sumy bilansowej. Trudno sobie wyobrazić, by dolar przeszedł obojętnie obok takich informacji.

Wcześniej będziemy mieć do czynienia z jeszcze jednym ważnym dla amerykańskiej waluty wydarzeniem, mianowicie z wystąpieniem Janet Yellen w Kongresie, dotyczącym polityki monetarnej. Szefowa Rezerwy Federalnej przedstawi własną ocenę sytuacji, ale będzie również mocno przepytywana przez kongresmenów. Odpowiedzi na pewno będą interesujące, choć jeszcze ciekawsze mogą okazać się pytania. Janet Yellen będzie trzymała się swojej linii, konsekwentnie realizowanej już od dłuższego czasu, więc na niespodzianki nie ma co specjalnie liczyć. Nie mniej jednak droga do gry na dolarze pozostanie otwarta, gdyż każde wystąpienie szefowej Fed ma dużą siłę rażenia, a zwłaszcza, gdy odbywa się w Kongresie.

Poza USA, rynki będą na pewno pamiętały o Chinach, które zaprezentują wyniki handlu zagranicznego, a także o Kanadzie gdzie bank centralny ma podjąć decyzję w sprawie podwyżki stóp. Inwestorzy są prawie pewni, że Bank of Canada to zrobi, jednak czy na pewno tak się stanie, zobaczymy w środę.

Simon Daniels, Dealing and Operations Director CIX Markets

Informacje o CIX Markets

CIX Markets to nowe przedsięwzięcie brytyjskiej firmy City Credit Capital (CCC) – brokera forex i kontraktów CFD, działającego na postawie zatwierdzenia i regulacji brytyjskiego regulatora FCA (Financial Conduct Authority). Założona w 2001 r. spółka City Credit Capital (CCC) jest światowym liderem w sektorze detalicznego handlu instrumentami pochodnymi, oferując usługi transakcji online inwestorom prywatnym, instytucjom, bankom i domom brokerskim. Firma specjalizuje się w handlu na rynku forex oraz kontraktach na różnicę cen (CFD), zapewniając klientom całodobowy dostęp do globalnych rynków finansowych za pośrednictwem platformy transakcyjnej MarketsTrader. Sukces CCC opiera się na trzech podstawowych filarach: ścisłym nadzorze regulacyjnym, stałej innowacji technicznej i w pełni zaangażowanym, doświadczonym zespole. Działając na ściśle regulowanym rynku firma buduje zaufanie, oferując klientom i partnerom całkowitą przejrzystość w działaniu. Od tego roku umożliwia łatwiejszy dostęp do swojej oferty uruchamiając platformę CIX Trader w języku polskim.

Więcej informacji na www.cixmarkets.com

PelkaCreatives