Dom » Budownictwo

Komfort i bezpieczeństwo w Twoim domu – zadbaj o swoich bliskich w sezonie jesienno-zimowym!

Jednym z powodów, dla których decydujemy się na budowę domu, jest chęć mieszkania w bardziej komfortowych warunkach. Komfort w domu dla każdego oznacza coś innego – dla jednych będzie to nowoczesny wystrój i najnowsze rozwiązania technologiczne, dla innych większy metraż lub spokój i cisza.

O komforcie warto jednak pomyśleć już na etapie budowy domu – rozwiązania budowlane, które wybierzemy budując lub remontując dom, mają istotny wpływ na naszą jakość życia przez długie lata. Jedną z kluczowych kwestii jest odpowiednia termoizolacja, której zalety odczuwa się na co dzień.

Z danych wynika, że problem niewystarczającej termoizolacji budynków obejmuje aż 70% jednorodzinnych domów mieszkalnych w Polsce. Brak kompleksowej termoizolacji może nieść za sobą przykre konsekwencje – wysokie koszty ogrzewania, wilgoć i zagrzybienie czy nieodpowiedni mikroklimat pomieszczeń, który będzie pogarszał nasze samopoczucie. Pierwszy kłopot to pieniądze. Na cele grzewcze średnio zużywane jest ok. 70% energii, a ogrzewanie może pochłaniać nawet 80% budżetu przeznaczonego na koszty eksploatacyjne w domu. Dzięki zastosowaniu odpowiedniego materiału ocieplającego, takiego jak np. wełna skalna,  możemy obniżyć zapotrzebowanie na energię w statystycznym domu jednorodzinnym nawet o 22%, co w konsekwencji przełoży się na znacznie niższe rachunki za ogrzewanie, a także uchroni od wielu innych kłopotów związanych z późniejszym docieplaniem czy remontowaniem domu – tłumaczy Tomasz Kwiatkowski, ekspert ROCKWOOL Polska.

Właściwa izolacja budynku to także pewność, że mieszkańcy domu będą cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Ocieplone ściany, poddasze i podłogi gwarantują właściwy mikroklimat pomieszczeń, brak przeciągów i chłodu. Materiał izolacyjny wysokiej jakości, taki jak trwała i niepalna wełna skalna, jest gwarancją, że nasz dom nie będzie zbytnio nagrzewał się latem i wyziębiał w sezonie jesienno-zimowym. Dzieki temu unikniemy uporczywych infekcji, suchości powietrza z powodu ciągłego dogrzewania pomieszczeń i nieprzyjemnego odczucia zimna. Duży problem to powodujący poważne schorzenia i wciąż powracający na ścianach grzyb, którego trudno się pozbyć nawet najsilniejszymi preparatami. Warto pamiętać, że nawet najmniejsze zagrzybienie wytwarza nieprzyjemny zapach i oddziałuje negatywnie na układ oddechowy. Może doprowadzić to do zmęczenia, bólów głowy i żołądka, podrażnienia oczu czy alergii lub astmy, a nawet do niewydolności nerek. Powodem powstawania zagrzybienia jest słaba termoizolacja domu – w sezonie jesienno-zimowym przedostająca się do murów woda zamarza, zwiększa swoją objętość i w konsekwencji doprowadza do rozsadzenia fundamentów czy ścian.

Jednym z lepszych surowców do izolacji, który warto rozważyć przy budowie lub remoncie domu jednorodzinnego, jest wełna skalna. Właściwości hydrofobowe sprawiają (jest trudnozwilżalna, czyli woda spływa po powierzchni wełny, nie wnikając do wnętrza), że nie pochłania ona wilgoci z powietrza i jest paroprzepuszczalna. Dzięki temu w pomieszczeniach panuje właściwy dla zdrowia mieszkańców mikroklimat, a izolacja nie ogranicza swobodnego wysychania i „oddychania” ścian, minimalizując ryzyko wystąpienia pleśni czy zagrzybienia. Wełna skalna jest też materiałem bardzo trwałym, który zachowuje swoje unikalne właściwości w najbardziej niedogodnych warunkach atmosferycznych. Dodatkową korzyścią takiej izolacji jest niepalność i wysoka klasa reakcji na ogień (A1), co gwarantuje bezpieczeństwo pożarowe.

Choć dla wielu z nas komfort w domu ma wiele definicji, jedno jest pewne – najbardziej liczy się zdrowie i bezpieczeństwo mieszkańców. Warto zainwestować w dobrą jakość nie tylko wewnątrz domu, ale przede wszystkim w niezawodną termoizolację. Jej zalety będziemy odczuwać przez następne kilkadziesiąt lat zarówno w portfelu, jak i w codziennym życiu.

O ROCKWOOL Polska Sp. z o.o.:

Jako ROCKWOOL Polska Sp. z o.o. jesteśmy częścią Grupy ROCKWOOL. Posiadamy 2 fabryki w Polsce – w Cigacicach i w Małkini. Zatrudniamy ponad 1200 pracowników. W naszej ofercie znajdują się izolacje budowlane, specjalistyczne izolacje i rozwiązania techniczne oraz przemysłowe.

Jako Grupa ROCKWOOL czujemy się zobowiązani do poprawy warunków życia każdego, kto korzysta z naszych rozwiązań i produktów. Nasza wiedza i doświadczenie pozwalają nam rozwiązywać wiele z najistotniejszych dziś wyzwań w zakresie zrównoważonego budownictwa: od redukcji zużycia energii i zanieczyszczenia hałasem, przez podniesienie bezpieczeństwa pożarowego, do skutecznej walki z niedostatkiem wody oraz powodziami. Szeroka gama naszych produktów i rozwiązań odzwierciedla różnorodność potrzeb mieszkańców naszego globu, wspierając jednocześnie naszych partnerów w zmniejszaniu emisji dwutlenku węgla.

Wełna skalna to niezwykle wszechstronny materiał, stanowiący podstawę wszystkich naszych działań. Z zespołem ok. 10 500 oddanych kolegów i koleżanek z ponad 35 krajów jesteśmy światowym liderem w produkcji rozwiązań z wełny skalnej. Od izolacji budowlanych, akustycznych sufitów oraz zewnętrznych okładzin fasadowych, przez rozwiązania ogrodnicze i zmodyfikowane włókna używane w przemyśle, aż do izolacji dla przemysłu i energetyki oraz przemysłu morskiego i przybrzeżnego.

Informacje dla mediów:

Tomasz Weber