Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

Koszt wychowania dziecka w Polsce

Według aktualnych danych Centrum im. Adama Smitha koszt wychowania jednego dziecka w Polsce, do 19 roku życia, mieści się w przedziale od 176 tys. do 190 tys. zł, a dwójki – od 317 tys. do 350 tys. zł.

Coraz to wyższe wydatki związane z tym, a także z bieżącymi sprawami, wpływają na to, że wiele młodych małżeństw decyduje się na dziecko bardzo późno, bądź wcale.

Porównując je z badaniami z poprzednich lat – w 2008 roku eksperci Centrum im. Adama Smitha szacowali taki koszt na jedno dziecko (do osiągnięcia 20. roku życia) w Polsce na 160 tys. zł, dwójki na 280 tys., a trójki na 376 tys. zł. – nie powinien nikogo dziwić fakt o spadającej liczbie narodzin. Tym bardziej, że decyzja o dziecku musi być planowana kilka lat na przód, aby przygotować się na to finansowo.

Co więcej, według danych zebranych przez Nationale-Nederlanden oraz instytut badawczy Millward Brown SMG/KRC w 2012 roku, świadczenia publiczne nie zaspakajają podstawowych potrzeb rodzin. Dotyczy to zarówno usług opiekuńczych (przedszkola i żłobka), edukacyjnych, jak i zdrowotnych – aż 2/3 Polaków ponosi dodatkowe wydatki związane ze zdrowiem dzieci. W niektórych przypadkach niewystarczająca jest ilość tych usług (np. miejsc w żłobkach), a czasami ich jakość (np. poziom edukacji). Co dziesiąta rodzina płaci więc za opiekunkę do dziecka.

Opiekunowie mają także świadomość, że przyszłość dziecka jest związana z edukacją, która stanowi bardzo ważną sferę w jego rozwoju. Przywiązują do niej dużą wagę i ponoszą też tego koszty już od najmłodszych lat dziecka. Przykładowo, co piąta rodzina korzysta z edukacji niepublicznej, a co druga zapisuje pociechę na zajęcia dodatkowe. Natomiast wiek szkolny oznacza coraz większą ich liczbę – zarówno w placówkach państwowych, jak i prywatnych. Ponadto duża część dzieci oprócz korepetycji (aż 27% z nich ma je finansowane przez rodziców) ma również prywatne lekcje języka obcego (blisko 2/3). Podobnie jest w przypadku zajęć sportowych. Wydatki w większości przypadków, już od najmłodszych lat życia dziecka, dotyczą także zakupu książek i zabawek edukacyjnych oraz udziału w imprezach kulturalnych.

Narodziny dziecka to jednak jeden z najważniejszych momentów w życiu każdego rodzica, a w dzisiejszych czasach również długo oczekiwany. Warto więc planując zarówno powiększenie rodziny, jak i wychowanie dziecka zabezpieczyć się finansowo. „Sposób na Przyszłość” Nationale-Nederlanden TUnŻ to polisa dla całej rodziny, którą można dopasować do zmieniających się potrzeb. Oznacza to m.in., że w każdym momencie możemy objąć dziecko ochroną ubezpieczeniową. Przy czym zakres ochrony może być indywidualnie dopasowany do każdego członka rodziny. Ponadto polisa pozwala swobodnie gromadzić i inwestować środki z myślą o przyszłości potomstwa – mówi Grzegorz Hoffman, Kierownik ds. Produktów w Nationale-Nederlanden TUnŻ.

ING Życie

• avatar
    ~sp 2015-08-06 12:17:44

chyba trochę niedoszacowane te wyliczenia