Kultura, sztuka » Kultura

Kreacja – reakcja: plakat społeczny w Muzeum Plakatu w Wilanowie

Muzeum Plakatu w Wilanowie zaprasza na wystawę polskiego i obcego plakatu społecznego XX wieku „Kreacja - reakcja”. Ekspozycja jest elementem Przeglądu Reklamy Społecznej organizowanego przez Stowarzyszenie Rozwój w Biały Dzień.

23 października 2009 r. o godzinie 19.00, w Muzeum Plakatu w Wilanowie otwarta zostanie wystawa „Kreacja - reakcja”, prezentująca polski i obcy plakat społeczny XX wieku. Wystawa towarzyszy trzeciemu Przeglądowi Reklamy Społecznej, który odbędzie się 24 października w warszawskim kinie Wisła. Celem akcji organizowanej przez Stowarzyszenie Rozwój w Biały Dzień jest przybliżenie szerszej publiczności zagadnień związanych z historią, tworzeniem i oddziaływaniem reklamy społecznej. W tym roku, po raz pierwszy Przeglądowi towarzyszyć będzie bogata wystawa plakatów poświęconych tej tematyce.

W Muzeum Plakatu w Wilanowie zaprezentowany zostanie zbiór ponad 200 prac artystów z całego świata, pochodzących z wystaw Międzynarodowego Biennale Plakatu w Warszawie. Plakaty prezentują spojrzenie na problematykę społeczną począwszy od połowy lat 60. po dzień dzisiejszy. Wystawa zabiera odwiedzających w podróż po zmieniających się na przestrzeni lat tematach i stylach, począwszy od haseł „Świeża woda zdrowia doda”, poprzez plakaty Solidarności, po odważne projekty z ostatnich lat, dotyczące m.in. problemu HIV/AIDS.

Chociaż nie wszystkie plakaty, prezentowane w ramach wystawy „Kreacja - reakcja” stały się elementem publicznych kampanii społecznych, wiele z nich zyskało artystyczną sławę dzięki innowacyjnemu i ciekawemu podejściu do prezentowanego zagadnienia. To właśnie odróżnia plakaty prezentowane w Muzeum Plakatu od kreacji, które będzie można zobaczyć podczas Przeglądu w kinie Wisła. Te drugie bowiem – stworzone przez projektantów na zlecenie organizacji i instytucji – były lub są narzędziem prowadzonych kampanii społecznych. Plakaty muzealne stanowią natomiast niekiedy dzieła same w sobie - intrygują, szokują, a czasem bawią, jednocześnie zwracając uwagę na istotne społecznie kwestie.

Wystawa „Kreacja – reakcja: plakat społeczny w Polsce i na świecie w XX wieku”
Otwarcie wystawy: 23 października 2009 r., godz. 19.00
Wystawę będzie można oglądać do 30 listopada br.

O Muzeum Plakatu w Wilanowie:
Muzeum Plakatu Wilanowie powstało 4 czerwca 1968 roku, jako oddział Muzeum Narodowego w Warszawie. Jednym z głównych inicjatorów powołania pierwszej na świecie instytucji tego typu był ówczesny Dyrektor Muzeum Narodowego prof. Stanisław Lorentz. Na siedzibę Muzeum wybrano tereny dawnej ujeżdżalni należącej do kompleksu zabudowań Pałacu w Wilanowie. Obecnie placówka może pochwalić się kolekcją plakatu artystycznego liczącą 55 000 tytułów oraz 33 000 tytułów plakatu polskiego. Oprócz organizacji wystaw, których celem jest prezentowanie szerszej publiczności tej dziedziny sztuki, Muzeum Plakatu prowadzi także działalność wydawniczą. Od 1994 roku w Muzeum odbywa się organizowane raz na dwa lata Międzynarodowe Biennale Plakatu, na które przy każdej edycji napływa ponad 2000 prac z całego świata.

Muzeum Plakatu w Wilanowie zaprasza:
• od wtorku do niedzieli w godzinach 10.00 -16.00
• w poniedziałki w godzinach 12.00 -16.00