Dom » Nieruchomość

Kupno mieszkania - jak przebiega wizyta u notariusza?

Wizyta u notariusza jest zwieńczeniem naszych wysiłków związanych z kupnem mieszkania i ostatnim krokiem na drodze do jego przejęcia.

Często zwraca się uwagę na to, że jest ona formalnością, nie oznacza to jednak, że osoby, które chcą się do niej możliwie jak najlepiej przygotować, nie mają racji.

W poszukiwaniu najlepszego notariusza
Nie ma sztywnych zasad odnoszących się do tego, kto ma odpowiadać za poszukiwanie notariusza. Wybór może należeć do osoby wchodzącej w posiadanie mieszkania, kancelarię mogą jednak polecić także osoby sprzedające nieruchomość. W zdecydowanej większości przypadków notariusz ma do spełnienia jedynie czysto formalne zadania, jego doświadczenie i renoma nie mają więc tak dużego znaczenia, jak wówczas, gdy wybiera się adwokata reprezentującego swojego klienta w sądzie. Kryterium decydującym jest zatem cena świadczonych przez niego usług, a niekiedy również lokalizacja kancelarii i czas oczekiwania na wizytę.

Jak przebiega wizyta u notariusza?
Najważniejszym zadaniem stojącym przed notariuszem, np. http://notariusz-derkowska.pl, jest sporządzenie aktu notarialnego, a więc umowy, bez której, w świetle polskiego prawa, transakcja związana z zakupem i sprzedażą nieruchomości nie jest ważna. Dokument taki zawiera informacje na temat tego, kto sprzedaje i kupuje mieszkanie, kiedy została dokonana transakcja, jaka kwota została zaakceptowana przez każdą ze stron, a także na temat tego, jaka nieruchomość jest przedmiotem zainteresowania kupującego i sprzedającego. Akt notarialny nie może pozostawiać jakichkolwiek niedomówień, zaleca się więc, aby osoby zainteresowane jego podpisaniem jeszcze przed wykonaniem tej czynności skontaktowały się z notariuszem i dowiedziały się, jako dokumenty powinny mieć przy sobie w chwili spotkania.
Przed podpisaniem aktu notarialnego każda osoba otrzymuje jego egzemplarz i zyskuje szansę na zapoznanie się z nim. Jest to ostatni moment na naniesienie poprawek, do podpisania umowy dochodzi bowiem jedynie wtedy, gdy kupujący i sprzedający nie mają żadnych wątpliwości odnoszących się do treści dokumentu.

JustynaZ