Gospodarka » Żywność

Śledzik niejedno ma imię!

Śledzik niejedno ma imię!
Zobacz więcej zdjęć »
Śledź to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań wigilijnych. Jednak każdy region, a nawet każda rodzina ma na niego własne sposoby.

Stąd wiele postaci śledzia w naszej tradycji kulinarnej: po kaszubsku, po giżycku, w oleju, occie lub śmietanie, na słono lub na słodko, w marynatach, smażone lub pieczone. Zapraszamy w kulinarną podróż po Polsce!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Najwięcej pomysłów na śledzia jest chyba tam, gdzie śledzi było zawsze najwięcej, czyli na Pomorzu
i Kaszubach. Śledź po kaszubsku, to nic innego jak ryba w oleju, z pomidorami i cebulką, opcjonalnie może być z rodzynkami. Kaszubi jedzą także śledzia z grzybami, cebulką i olejem, jak również śledzia pieczonego. Na Mazurach króluje śledź po giżycku – z pomidorami, cebulą i jabłkami, a na Warmii – po iławsku – ze świeżym ogórkiem i śliwkami w śmietanie. Na Śląsku, mimo że do morza daleko, śledzie także są bardzo popularne. Hekele to górnośląska pasta śledziowa z jajkiem na twardo, ogórkiem kiszonym i cebulką. Każdy Ślązak wie także, co to szałot – sałatka ziemniaczano-śledziowa z podsmażoną kiełbasą lub boczkiem, jajkiem i ogórkiem. Na Lubelszczyźnie śledzie śledzie się po tatarsku – 
z marynowaną papryką, korniszonami, marynowanymi pieczarkami, a na Podkarpaciu – ze śliwkami. 

Jakbyśmy ich nie przyrządzali, warto jeść śledzie, gdyż ta pyszna morska ryba to źródło kwasów omega-3, które przyspieszają przemianę materii i wzmacniają pamięć. Jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych śledzie obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie i zwiększają odporność na choroby. Są też bogatym źródłem witamin A i D i E, a także B6 i B12, żelaza, cynku, miedzi, fosforu i jodu. A Wy jakie śledzie lubicie najbardziej?

  



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Paulina Rucińska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »