Lukier plastyczny: co to takiego?


2017-11-16
Aby wypiek był naprawdę udany, musi charakteryzować się niezwykłym smakiem oraz wyjątkowym wyglądem. To drugie uzyskamy, sięgając między innymi po lukier plastyczny. Jest to masa podobna do modeliny, która jest słodka i możemy być przez nas spożywana bez obaw o nasze samopoczucie.

Możemy przygotować ją samodzielnie bądź postawić na gotowy lukier ze sklepu.

Gdzie kupić?
Jeżeli nie chcemy tracić czasu na samodzielne przygotowywanie lukru, możemy postawić na ten sklepowy. Znajdziemy go zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i tych działających w Internecie, np.  http://www.tortoweozdoby.pl/50-lukier-plastyczny.

Kolory
Najbardziej podstawowy lukier plastyczny ma barwę białą. Czy oznacza to, że jesteśmy skazani wyłącznie na taki? Oczywiście, że nie! Za pomocą barwnika spożywczego możemy uzyskać dowolnie wybrany kolor. Należy jednak pamiętać o tym, że barwy ciemne otrzymamy wyłącznie poprzez dodanie dużych ilości barwnika. Może to wpłynąć niekorzystnie na właściwości lukru. Jeśli więc potrzebny jest nam lukier w kolorze ciemnym, lepiej postawić na ten gotowy.

Jakie możliwości daje nam lukier plastyczny?
Niemalże nieograniczone. Możemy zdecydować się na pokrycie nim całego tortu. Pozwoli nam to wyczarować tort niczym ten z angielskich wesel. Przy odrobinie wprawy i umiejętności plastycznych wyczarujemy z lukru przeróżne figurki: zwierząt, ludzi, Bez trudu otrzymamy motywy roślinne, które wyjątkowo pięknie prezentują się na naszych torach. Jeśli wolimy mniej typowe rozwiązania, możemy postawić na foremki do wykrawania ciastek. Wystarczy odcisnąć je na masie, a następnie za pomocą barwnika pomalować uzyskany kształt.

Lukier plastyczny bez wątpienia wart jest uwagi. Z jego pomocą nasze ciasto może wyglądać naprawdę wyjątkowo. Aby z niego korzystać, nie trzeba bogatego doświadczenia. Wystarczy pamiętać o kilku prostych wskazówkach. Lukier przed użyciem ogrzewamy w dłoni, przez co stanie się miękki i plastyczny. Bez trudu nadamy mu wówczas każdy pożądany kształt. Możemy go także łączyć z masą marcepanową, tworząc tort o niezwykłym smaku.

Nadesłał:

TortoweOzdoby

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl