Gospodarka » Żywność

Mleko - wartości odżywcze

Mleko - wartości odżywcze
Zobacz więcej zdjęć »
Dlaczego powinniśmy pić mleko? Mleko to produkt najwszechstronniejszy pod względem wartości odżywczej. Jest koniecznym i najwartościowszym składnikiem codziennej diety człowieka.

Mleko i jego przetwory spożywane samodzielnie są w stanie zabezpieczyć organizm przed niedoborami kaloryczno-białkowymi.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Mleko jest również najtańszym i najlepszym źródłem bardzo dobrze przyswajalnego wapnia, dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka, magnezu, potasu, witamin z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2 oraz B6 i B12 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E. Spożywanie mleka zgodnie z zalecanymi normami wyżywienia, pokrywa niemal w 100% zapotrzebowanie (i przyswojenie) organizmu na wapń. Wapń wykorzystywany jest do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych komórek, np. komórek mięśni czy komórek nerwowych.

Ile mleka dziennie powinniśmy pić?
Według Instytutu Żywności i Żywienia, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń, dzieci poniżej 12 roku życia, a także dorośli powinni pić 3-4 szklanki mleka, młodzież 4-5 szklanek, natomiast kobiety ciężarne i karmiące 5-6 szklanek. Pamiętać jednak należy, że spożywamy również inne produkty nabiałowe, jak np. sery, kefiry czy jogurty i wówczas możemy pić mniej mleka. Dlatego zaleca się, aby codziennie spożywać co najmniej 2 pełne szklanki mleka lub tyle samo kefiru i jogurtu oraz 1-2 plasterki serów.
Jakie witaminy i składniki mineralne znajdują się w mleku?
Mleko to doskonałe i tanie źródło bardzo dobrze przyswajalnego wapnia, dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka, magnezu, potasu, witamin z grupy B, a zwłaszcza B1, B2, B6 i B12 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. A, D i E.
Dlaczego wapń jest taki ważny?
Wapń wykorzystywany jest przez organizm do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych komórek np. komórek mięśni czy komórek nerwowych.
Jest fundamentalnym czynnikiem w zapobieganiu osteoporozie. Ma również duże znaczenie w leczeniu schorzeń układu pokarmowego oraz zaburzeń metabolicznych: otyłości, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy.
Czy powinienem się martwić o nietolerancję laktozy i alergię na mleko?
Wbrew pozorom alergia na mleko nie występuje powszechnie, a jeśli tak to najczęściej przemija. Mleko jest bardzo dobrze tolerowane i łatwo przyswajalne przez organizm, zwłaszcza mieszkańców Europy Północnej i Słowian, którzy są genetycznie dobrze przystosowani do jego spożywania. Dużo częściej alergię wywołują u nich takie produkty, jak: łosoś, orzechy, truskawki i inne owoce. Alergia na mleko częściej występuje u dzieci niż dorosłych, a dziecięce alergie na mleko na ogół przemijają i nie ograniczają możliwości picia przez nich mleka w dorosłym życiu.
Co jest lepsze: mleko prosto od krowy, pasteryzowane czy UHT?
O jakości mleka spożywczego decyduje jakość mleka surowego. Mleko prosto od krowy, nawet gdy zachowana jest jego czystość i świeżość, jest produktem niezbyt bezpiecznym, ponieważ istnieje możliwość zakażenia drobnoustrojami chorobotwórczymi. Natomiast mleko po obróbce cieplnej jest produktem o najwyższej jakości i wartości odżywczej. Procesy pasteryzacji i UHT zabijają niebezpieczne bakterie i sprawiają, że produkt jest bezpieczny w spożyciu, jego wartość odżywcza zostaje zachowana, a termin przydatności wydłużony. Dlatego każde mleko dostępne w handlu detalicznym było poddane obróbce termicznej.
Jaka jest różnica miedzy mlekiem z niską i wysoką zawartością tłuszczu?
Różnice pomiędzy gatunkami mleka zależą przede wszystkim od zawartości tłuszczu. Mleko odtłuszczone zawiera tyle samo białka, wapnia i witamin B co mleko pełne, natomiast różni się zmniejszoną kalorycznością oraz zawartością witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tzn. A, D i E.
W jaki sposób picie mleka wpływa na zdrowie?
Mleko pomaga zapobiegać osteoporozie, dzięki zawartości w nim dobrze przyswajalnego wapnia. Zalecane jest też w profilaktyce i leczeniu takich dolegliwości, jak: schorzenia układu pokarmowego i zaburzenia metaboliczne: otyłość, nadciśnienie tętnicze, zmiany miażdżycowe.
Czy mleko powinny pić tylko dzieci, czy też potrzebują go również dorośli?
Mleko jest nieodłącznym składnikiem diety każdego człowieka. Jego picie jest bardzo ważne szczególnie dla dzieci i młodzieży w okresie wzrostu, ponieważ zawarty w mleku wapń jest kluczowym składnikiem budowy kości. U dorosłych pomaga w profilaktyce wielu chorób.


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Poradnik kulturystyczny - ciekawe artykuły
http://poradnikkulturysty.blox.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »