Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

Nagrody dla laureatów X edycji konkursu „Świat przyjazny dziecku”

Komitet Ochrony Praw Dziecka zapowiada uroczyste wręczenie nagród laureatom X edycji konkursu „Świat przyjazny dziecku”. Wraz z zakończeniem jubileuszowej edycji rozpoczyna się przyjmowanie zgłoszeń do kolejnej XI edycji konkursu.
1 października 2012 roku Komitet Ochrony Praw Dziecka uroczyście wręczy nagrody laureatom X edycji konkursu „Świat przyjazny dziecku". Przedstawiciele firm biorących udział w wydarzeniu odbiorą łącznie 28 nagród głównych i 37 wyróżnień. Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się w Sali Kolumnowej Pałacu Prymasowskiego w Warszawie.

Organizowany przez Komitet Ochrony Praw Dziecka konkurs „Świat przyjazny dziecku" w tym roku odbył się po raz dziesiąty. Jego celem jest wyróżnianie najlepszych na polskim rynku produktów dla dzieci. Artykuły oraz usługi oceniane są w poszczególnych kategoriach: miejsca przyjazne dzieciom, bezpieczeństwo, zdrowie, zabawa, kultura, dom, dziecko w szkole, dziecko i Internet. W ostatnim roku wprowadzono dwie nowe kategorie: Nagroda Rodziców - przyznawana przez opiekunów i rodziców dzieci oraz „Super Produkt" - nagroda specjalna przyznana laureatom wybranym spośród wszystkich dziesięciu edycji.

Udział firm w konkursie oznacza ich wsparcie dla działalności statutowej Komitetu Ochrony Praw Dziecka. Dzięki przekazywanym środkom finansowym Komitet prowadzi działania na rzecz pokrzywdzonych dzieci oraz pomaga rodzinom w sytuacjach kryzysowych.

Wraz z zakończeniem tegorocznej edycji Komitet Ochrony Praw Dziecka rozpoczyna przyjmowanie zgłoszeń do XI edycji konkursu „Świat przyjazny dziecku". Zgłoszenia produktów, miejsc i portali nadsyłać można do 31 grudnia 2012 roku.

Produkty można zgłaszać w kategoriach:
• zabawki (3 kategorie wiekowe: 0-3 lat, 3-7 lat, 7-12 lat),
• kultura (książki, wydawnictwa edukacyjne, audiobooki, płyty z muzyką dla dzieci, pisma, multimedia),
• miejsca przyjazne dziecku (kawiarnie, restauracje, szkoły, przedszkola, miejsca plenerowe),
• bezpieczeństwo dziecka,
• zdrowie,
• dom,
• dziecko w szkole (pomoce szkolne),
• dziecko i Internet (portale, strony i sklepy internetowe).

Sposób zgłaszania:
Aby zgłosić produkt, miejsce, czy portal, należy zapoznać się z regulaminem konkursu oraz wypełnić ankietę. Pliki do pobrania (ankieta i regulamin) znajdują się na stronie: http://www.kopd.pl/wyniki/.

Oficjalne ogłoszenie wyników nastąpi w maju 2013 roku, po obradach Kapituły Konkursu.

Kapituła
Zgłoszone produkty, miejsca oraz portale są oceniane przez Kapitułę Konkursu, do której należą specjaliści z dziedziny psychologii, pedagogiki, plastyki oraz ludzie filmu, teatru i literatury:
1. Artur Barciś (aktor, reżyser),
2. Anna Chrostowska - Buzun (psycholog dziecięcy),
3. prof. Adam Frączek (były rektor Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie),
4. Mirosława Kątna (Przewodnicząca Zarządu Krajowego KOPD),
5. Robert Myśliński (autor bajek „Siedem supełków", wspólnie z żoną Dorotą Zawadzką pisze książki, organizuje spotkania oraz wykłady),
6. Magdalena Łazarkiewicz (reżyser filmowy, teatralny, telewizyjny, scenarzysta),
7. Magdalena Stachowiak (pedagog i Szef Zespołu Projektów i PR KOPD),
8. prof. Mieczysław Wasilewski (wykładowca ASP),
9. Dorota Zawadzka (psycholog rozwojowy, Superniania),
10. Magdalena Kordaszewska ( www.zabawkowicz.pl),
11. Tomasz Alexandrowicz ( psychoterapeuta rodzinny).

Dodatkowych informacji o projekcie oraz działaniach KOPD udziela:
Magdalena Woźniak, Zespół PR i Pozyskiwania Środków Komitetu Ochrony Praw Dziecka
m.wozniak@kopd.pl, 22 626 94 21, 504 190 740

Effective Public Relations