Najlepsi niepełnosprawni intelektualnie narciarze powalczą o medale w Zakopanem

Najlepsi niepełnosprawni intelektualnie narciarze powalczą  o medale w Zakopanem
2018-02-08
The International Federation for Intellectual Impairment Sport (INAS) powierzyła organizację Mistrzostw Świata INAS w narciarstwie biegowym i zjazdowym osób z niepełnosprawnością intelektualną Związkowi Stowarzyszeń Sportowych "Sprawni-Razem".

W dniach 27 lutego - 2 marca 2018 r. w Zakopanem odbędą się Mistrzostwa Świata INAS w narciarstwie biegowym i zjazdowym osób z niepełnosprawnością intelektualną. To najwyższej rangi wydarzenie dla tej grupy sportowców organizowane w Polsce w 2018 roku. W zawodach weźmie udział około 60 narciarzy z 10 krajów, w tym silna reprezentacja Polski. Konkurencje zjazdowe - slalom, slalom gigant i super gigant, przeprowadzone zostaną na Stacji Narciarskiej Suche Ski. Konkurencje biegowe - na terenie Centralnego Ośrodka Sportu w Zakopanem. Wsparcie techniczne zapewnione zostanie przez Polski Związek Narciarski.

The International Federation for Intellectual Impairment Sport (INAS) działa w zakresie sportu niepełnosprawnych intelektualnie, w tym autystów i osób z zespołem Downa. Federacja zajmuje się organizacją zawodów w sportach zimowych i letnich, w tym mistrzostw światowych, regionalnych i krajowych, zarządzając wyborem i klasyfikacją zawodników. Jest członkiem Międzynarodowego Komitetu Paraolimpijskiego. Powstała w 1986 r. Dziś zrzesza niepełnosprawnych sportowców z ponad 80 krajów.

Organizatorem Mistrzostw Świata INAS w Zakopanem jest Związek Stowarzyszeń Sportowych "Sprawni-Razem", który działa na rzecz upowszechniania i rozwoju sportu osób z niepełnosprawnością intelektualną w Polsce. Związek prowadzi sekcje sportowe, organizuje zajęcia, treningi, obozy i zawody, w których wyłaniani są najlepsi zawodnicy, reprezentujący Polskę na imprezach rangi europejskiej i światowej, w tym na Igrzyskach Paraolimpijskich. Zawodnicy ci otrzymują stypendia od Ministerstwa Sportu i Turystyki, na takich samych zasadach jak sportowcy pełnosprawni.

Mistrzostwa Świata INAS w narciarstwie biegowym i zjazdowym osób z niepełnosprawnością intelektualną organizowane są w Polsce już drugi raz. Poprzednie odbyły się w 2016 roku w Zakopanem. Uczestnicy tegorocznych Mistrzostw będą rywalizować w ramach trzech kategorii: sportowcy z niepełnosprawnością intelektualną (II1) oraz  nowo wyodrębnionych: sportowcy ze znaczącą niepełnosprawnością intelektualną (II2) i wysokofunkcjonujący sportowcy z autyzmem (II3).

Honorowy patronat nad wydarzeniem sprawują: Burmistrz Miasta Zakopane, Starosta Powiatu w Zakopanem, Marszałek Województwa Małopolskiego, PZN, PKPaR. Patronami medialnymi są TVP Sport, TVP3 Kraków, www.niepelnosprawni.pl. Patronat ideowy: Integracja.

Dodatkowe informacje: www.inas.org, www.sprawnirazem.pl.

Effective Public Relations

Wasze komentarze (0):