Dom » Budownictwo

Ocena energetyczna budynków – pierwsze wnioski

Po 3 miesiącach od wejścia w życie Dyrektywy Unijnej 2002/91/WE, 27 marca odbył się I Ogólnopolski Kongres Podsumowujący Funkcjonowanie Nowych Założeń Ministerstwa Infrastruktury w zakresie oceny energetycznej i certyfikacji budynków.

Nad kongresem patronat medialny objęła firm architektoniczna ARCHETON Sp. z o.o., wydawca katalogów z projektami domów „Dom na miarę" i „Projekty domów" oraz serwisów: domnamiare.plenergooszczednydom.info. Organizatorem kongresu było Wydawnictwo FORUM Sp. z o.o. Kongres liczył 150 uczestników: osoby zainteresowane certyfikacją budynków, inżynierów budownictwa, administratorów i właścicieli nieruchomości.

Pytania pojawiające się na kongresie dotyczyły przede wszystkim zadań audytora energetycznego. Eksperci starali się rozwiać wątpliwości dotyczące tego, kto może zostać audytorem energetycznym, jaki powinien posiadać zakres uprawnień. Poddano rozważaniom temat zmian w projekcie budowlanym, które nie mają istotnego wpływu na ocenę energetyczną budynku. Rozpatrywano czy w takim przypadku koniecznym jest opracowanie nowej projektowanej charakterystyki energetycznej? Wiele emocji wzbudzał fakt, jak audytorzy czy inne osoby wystawiające świadectwa charakterystyki energetycznej mają sobie radzić z błędami wynikającymi z treści rozporządzenia. Sygnalizowano również problemy wynikające z niedostatecznych informacji prawnych, co do roli architektów w procesie oceny energetycznej budynku - czy architekci powinni również zajmować się tworzeniem świadectw?

- Tak prelegenci, jak i sami uczestnicy Kongresu, nie ukrywali, że obecnie głównym problemem jest błędne prawo, a nie samo wprowadzenie Dyrektywy WE. Problemem jest również fakt, że brak teoretycznie obowiązkowego świadectwa przy określonym typie budynku i transakcji nie wiąże się często z żadnymi konsekwencjami. Duże zainteresowanie budziła też rola nadzoru budowlanego w procesie weryfikacji certyfikatów. - mówi Pani Paulina Hinz-Żurowska z Wydawnictwa FORUM Sp. z o.o

Panelowi dyskusyjnemu towarzyszyła seria wykładów i prelekcji, które pozwoliły szerzej poznać podstawy prawne oceny energetycznej budynków, porady odnośnie przygotowania dokumentacji technicznej przy ocenie energetycznej budynków, techniki monitoringu kontrolnego budynków oraz metody poprawienia jakości energetycznej.

- To pierwsze tego typu spotkanie branżowe z udziałem urzędników i przedsiębiorców, od czasu wejścia w życie dyrektywy unijnej dotyczącej oceny energetycznej i certyfikacji budynków - mówi Robert Pierzchała Dyrektor Sprzedaży i Marketingu ARCHETON Sp. z o.o. - Konieczne jest informowanie inwestora w temacie uzyskania świadectwa charakterystyki energetycznej budynku. Energooszczędność to nie tylko niższe rachunki, ale wyższa wartość nieruchomości i ekologiczny kontekst funkcjonowania w przyjaznym otoczeniu. Stąd też nasza firma udzieliła wsparcia medialnego kongresowi.

Źródło: www.archeton.pl

Alexandrite Group