Dom » Wnętrza

Patelnia do zadań specjalnych

Patelnia to rzecz, bez której trudno byłoby sobie wyobrazić przygotowywanie posiłków w kuchni. Dawniej używano tylko jednego rodzaju patelni do wszystkich celów.

 Obecnie jednak wiele osób posiada kilka lub nawet kilkanaście sztuk różnych sztuk patelni, a każda z nich przeznaczone jest do przygotowywania innego rodzaju potraw.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Rodzaje patelni

Dużą popularnością cieszą się patelnie stalowe. Są one wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są trwałe i odporne na zrysowania. Patelnia stalowa bez powłoki jest bardzo uniwersalna i praktyczna, może być myta w zmywarce. Można wykorzystywać podczas smażenia sztućce i przybory z dowolnego materiału. W sklepach znaleźć można na przykład firmowe patelnie WMF. W warunkach domowych nieco rzadziej spotyka się patelnie miedziane. Szybko się nagrzewają i utrzymują ciepło, przez co spotykane są w gastronomiach publicznych. Trwałe i solidne są również patelnie żeliwne, które mogą być stosowane w każdych warunkach.

Powłoka patelni

Do popularnych rodzajów patelni zaliczyć można również modele aluminiowe, posiadające nieprzywierającą powłokę, np. ceramiczną lub teflonową. Tego typu patelnia jest bardzo uniwersalna, ponieważ można ją wykorzystać do wielu celów. Naczynia aluminiowe to na przykład rozmaite patelnie WMF, z powłoką ceramiczną lub teflonową. Patelnie ceramiczne pozwalają na smażenie w bardzo wysokich temperaturach. Doskonale przewodzą ciepło, są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie różnych środków mechanicznych. Natomiast patelnie teflonowe są bardzo trwałe, ale ulegają łatwym zarysowaniom i uszkodzeniom mechanicznym. Dlatego nie powinno się stosować podczas smażenia sztućców metalowych, tylko wykorzystywać przybory drewniane lub wykonane ze specjalnego tworzywa.

Patelnia a rodzaj kuchenki

Przy wyborze patelni rodzaj kuchenki znaczenie ma tylko w przypadku, gdy posiada ona płyty indukcyjne. Do kuchenek tego rodzaju niezbędne są naczynia specjalnie desygnowane. Podobnie jak na przykład garnki, patelnie do płyt indukcyjnych muszą być wykonana z materiałów przyciągających magnes, czyli ferromagnetycznych. Powinny również posiadać płaskie i równe dno. Ich średnica musi być odrobinę większa od średnicy palnika. Przykładem mogą być np. niektóre patelnie WMF, oznaczone charakterystycznym symbolem. Tego typu patelnie WMF z pewnością zadziałają na kuchni indukcyjnej.
Na kuchenkach innego rodzaju, np. gazowych, elektrycznych czy ceramicznych, stosować można każdego rodzaju naczynie, w tym również patelnie WMF przeznaczone do kuchenek indukcyjnych.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JoannaS

Komentarze (7)

  • avatar
    ~Milena 2017-11-30 09:29:50

    Moja patelnia ma dno groszkowe. Nic się nie przypala mimo braku tłuszczu.

  • avatar
    ~Marta Kowalewska 2017-11-25 21:41:24

    Piszka, salony stacjonarne Philipiak znajdziesz w największych miastach Polski - Warszawie, Wrocławiu, Łodzi, Białej Podlaskiej, Białymstoku oraz w Gdańsku. Ich adresy znajdziesz tutaj: philipiakmilano.pl/gdzie-kupic

    Pozdrawiam, Marta Kowalewska
    Online Ekspert marki PHILIPIAK

  • avatar
    ~piszka 2017-11-23 19:58:29

    Pani Marto a te salony to w jakich miastach macie?

  • avatar
    ~Marta Kowalewska 2017-11-18 21:00:43

    Witam! Piszka, produkty marki Philipiak (w tym patelenie) możesz zakupić w jednym z salonów stacjonarnych, na pokazie naszej marki lub online w sklepie internetowym https://www.shop.philipiakmilano.pl Zachęcam do zakupów!

    Pozdrawiam, Marta Kowalewska
    Online Ekspert marki PHILIPIAK

  • avatar
    ~piszka 2017-11-16 17:22:02

    A gdzie taką można kupić? Szukam porządnej patelni ceramicznej i chętnie ją obejrzę.

  • avatar
    ~Alga 2017-11-12 17:32:29

    Patelnia musi być dobra z dnem nieprzypalającym się . Jeśli już zdarzy się,to łatwa powinna być do wyczyszczenia.

  • avatar
    ~ania 2017-11-11 15:17:52

    Ja w swojej kuchni mam dwie bardzo dobre patelnie od Philipiaka: ceramiczną oraz taką z groszkowym dnem. Udany zakup!


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »