Gospodarka » Żywność

Pieczona owsianka z rabarbarem i truskawkami. Pyszne letnie śniadanie wg przepisu Grzegorza Łapanows

Pieczona owsianka z rabarbarem i truskawkami. Pyszne letnie śniadanie wg przepisu Grzegorza Łapanows
Zobacz więcej zdjęć »
Program Tefal Szkoła na Widelcu, którego ambasadorem jest znany z troski o żywienie polskich dzieci, Grzegorz Łapanowski, zachęca do wspólnego gotowania. Dziś podpowiadamy, jak zrobić pyszną, rodzinną, pieczoną owsiankę z polskimi sezonowymi truskawkami i rabarbarem.

Śniadania to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który pobudza metabolizm po nocy i daje niezbędną na start energię. Wszyscy powinniśmy o poranku zjeść sycące śniadanie. Nie ma reguły na to co najlepiej wybierać na pierwszy posiłek. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego możemy wybrać owsiankę lub jaglankę z owocami albo owocowy koktajl. Opcji wytrawnych i dobrych też jest wiele: omlety (lub jajka w innych postaciach) z warzywami, kanapki z pastami kanapkowymi np. hummusem lub twarożkiem. Wybierajmy mądrze, ale to na co mamy ochotę, w końcu warto miło zaczynać dzień.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 Grzegorz Łapanowski, pomysłodawca, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, znany kucharz, dziennikarz kulinarny 

i promotor dobrej kuchni poleca pieczoną owsiankę z owocami sezonowymi. Zobaczcie koniecznie przepis!

Pieczona owsianka z rabarbarem, truskawkami i jogurtem greckim (3-4 porcje)

Składniki:

      180 g błyskawicznych płatków owsianych

      100 g orzechów włoskich, uprażonych

      280-320 g mleka 3,2% (można zastąpić mlekiem roślinnym)

      2 jaja od kur z wolnego chowu

      4-5 łyżeczek g masła kokosowego lub klarowanego

      - 3-4 łyżeczki miodu z polskiej pasieki

      1 laska wanilii

       1/4 łyżeczki cynamonu

      1/5 łyżeczki soli

      2 łodygi rabarbaru

      15 średniej wielkości truskawek

      300 g jogurtu greckiego

Orzechy włoskie siekamy i łączymy z płatkami owsianymi, cynamonem i solą. Masło delikatnie podgrzewamy, aby stało się płynne, najlepiej w rondelku Tefal Hero,  ściągamy z ognia i studzimy., Dolewamy mleko, jaja, miód i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki. Rabarbar i truskawki myjemy. Rabarbar kroimy na kawałki wielkości kęsa, truskawki przekrajamy na pół. Dodajemy owoce do owsiano – mlecznej mikstury, wylewamy wszystko do formy np. Tefal Easy Grip, wyrównujemy i pieczemy w 180°C przez 25-30 minut.

Porcję ciepłej owsianki podajemy z jogurtem greckim i świeżymi owocami. 

Sprzęt Tefal użyty do przygotowania tego dania to:

      Nóż Tefal Comfort,

      rondelek Tefal Hero,

         keksowa forma do pieczenia Tefal Easy Grip

 

O programie Tefal Szkoła na Widelcu:

1 kwietnia wystartował wspólny program społeczny Fundacji Szkoła na Widelcu i marki Tefal, którego celem jest zachęcenie dorosłych do wspólnego gotowania z dziećmi, jak również popularyzowanie wśród najmłodszych spożywanie zdrowych, smacznych posiłków. Projekt edukacji żywieniowo-kulinarnej ma dotrzeć do szkół i przedszkoli, ale także do rodziców, a jego ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski. W ramach działań odbędą się warsztaty w studiach kulinarnych oraz wykłady otwarte połączone z degustacją zdrowych i smacznych dań.

Marka Tefal jest parterem strategicznym Fundacji Szkoła na Widelcu. 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Paulina Rucińska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »