Firma » Biura

Placówki dyplomatyczne, a tłumaczenia w Szczecinie

Szczecin - polskie okno na świat. Tu na ulicy mieszają się wypowiedzi w różnych językach. Nie mamy tutaj ambasad krajów europejskich bądź pozaeuropejskich, bo te znajdują się w Warszawie. Są tu jednak inne placówki dyplomatyczne. Czy wiemy jakie?

Są nimi konsulaty. Czym się różnią one od ambasady? Podczas gdy ambasada jest przedstawicielstwem oficjalnym i najwyższym danego państwa w drugim państwie, zaś ambasador jest reprezentantem głowy państwa, konsul jest osobą zajmującą się głównie sprawami swoich obywateli, przebywających na terenie danego kraju. Jest bowiem urzędnikiem państwowym. Nietrudno sobie wyobrazić różne sprawy, którymi się zajmuje. Niektórzy przybysze nie znają języka danego kraju, potrzebują więc pomocy językowej w danej sytuacji - na przykład w formie sprowadzenia tłumacza przysięgłego. W Anglii będa to tłumaczenia języka angielskiego na dany język, u nas - tłumaczenia konkretnej mowy na polski.

O ile łatwo spostrzec w Szczecinie konsulaty: Danii - bo znajduje się blisko pl. Rodła - oraz -  na ulicy Jagiellońskiej -  placówkę dyplomatyczną Litwy, to nie każdy wie, że mieści się u nas aż czternaście placówek innych krajów!
Oprócz powyższych dwóch mamy konsulaty:

• Republiki Cypryjskiej
  • Estonii
  • Francji
  • Kazachstanu
  • Meksykańskich Stanów Zjednoczonych - tak tak, to nie pomyłka, istnieją w Ameryce Północnej dwa państwa o nazwie „Stany Zjednoczone", tylko z jednych mówi się w języku hiszpańskim (w odmianie meksykańskiej) a w tych drugich używają języka angielskiego
  • Republiki Federalnej Niemiec
  • Norwegii
  • Rosji
  • Szwecji
  • Ukrainy
  • Węgier oraz
  • Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

W większości z nich pełnią funkcje osoby z naszego kraju,   Polacy. Chciałem napisać że dlatego posiadają one tytuł konsula honorowego, jednak konsule generalni też bywają Polakami.

adwans