Firma » Biznes

PLAYSOFT PIERWSZYM NAJEMCĄ BUDYNKU OLIVIA FOUR W GDAŃSKU

Warszawa, 11 października 2013 – Firma CBRE informuje, że francuska firma informatyczna Playsoft wynajęła 800 mkw. powierzchni biurowej w parku biurowym Olivia Business Centre w Gdańsku. CBRE reprezentowała najemcę w procesie negocjacji.

Playsoft to wiodąca firma z branży informatycznej - dostawca aplikacji i gier mobilnych. Wśród wielu projektów dla międzynarodowych klientów warto wspomnieć chociażby mobilną wersję gier Avengers, SimCity, czy tegoroczną grę na platformy iOS i Android z okazji setnej edycji najpopularniejszego wyścigu kolarskiego na świecie, Tour de France. Playsoft w Gdańsku zatrudnia około 80 pracowników, głównie programistów, testerów gier i grafików.

Będący aktualnie w budowie budynek Olivia Four stanowi kolejny, czwarty etap projektu biurowego Olivia Business Centre realizowanego przy głównej arterii Gdańska Al. Grunwaldzkiej, w sąsiedztwie kampusu Uniwersytetu Gdańskiego. Biurowiec zwiększy potencjał kompleksu o 14.500 mkw. powierzchni użytkowej. Trzy oddane już do użytku budynki: Olivia Gate, Olivia Point oraz Olivia Tower to około 41.000 mkw. Planowany termin ukończenia Olivia Four to marzec 2014 roku. Cały kompleks Olivia Business Centre będzie się składał z siedmiu budynków o łącznej powierzchni 120.000 mkw. Firma Playsoft wprowadzi się do nowego biura w maju przyszłego roku.

„Prowadziliśmy rozmowy z wieloma deweloperami, ale to wysoki standard Olivia Business Centre, a także dodatkowe inicjatywy, takie jak współpraca biznesu i środowiska akademickiego, wydały się nam najbardziej obiecujące.” powiedział Pierre Olivier Monteil, Dyrektor Zarządzający Playsoft Polska.

„To pierwsza umowa najmu w Olivia Four. Klient w wyborze sugerował się głównie przyjazną pracownikom lokalizacją oraz rachunkiem ekonomicznym. Proces wyboru  i negocjacji był bardzo długi i obejmował aż 8 alternatywnych budynków. Ostatecznie wygrała rekomendowana opcja wynajęcia budynku w budowie, która zawsze jest tańsza i najbardziej elastyczna w kontekście uzgadniania planu i kosztu aranżacji.” - powiedział Mariusz Wiśniewski, Szef Biura CBRE w Trójmieście.

„Nasza inwestycja jest szczególnie interesującą opcją dla klientów z branży BPO. Centralna lokalizacja w Trójmieście zlokalizowana tuż przy głównym ciągu komunikacyjnym, bliskość przystanków Szybkiej Kolei Miejskiej, kampusu uniwersyteckiego oraz innych parków biurowych pozwala tym podmiotom na długoletni i stabilny rozwój. To kolejna francuska inwestycja po firmie SII, która dziś zatrudnia w naszym kompleksie ponad 400 osób, a jeszcze kilka lat temu zaczynała od kilkudziesięcioosobowego zespołu. Liczymy, że Playsoft będzie kolejnym przykładem firmy, która stwarzając idealne warunki pracy, będzie się dynamicznie rozwijać jak ich francuscy koledzy z SII.” – skomentował Maciej Kotarski  z firmy TPS, odpowiedzialnej za budowę i komercjalizacje Olivia Business Centre.

-koniec-

CBRE to największa na świecie firma doradcza i inwestycyjna działająca w sektorze nieruchomości komercyjnych (pod względem przychodów za rok 2012), a także jedna z 500 wiodących firm świata według rankingów magazynu Fortune oraz agencji ratingowej Standard & Poor’s. CBRE, z siedzibą główną w Los Angeles, zatrudnia około 37.000 pracowników i obsługuje inwestorów, właścicieli oraz najemców nieruchomości w ponad 300 biurach na całym świecie (nie wliczając firm stowarzyszonych i partnerskich). Zakres usług świadczonych przez CBRE obejmuje: doradztwo strategiczne w zakresie inwestycji i wynajmu, usługi korporacyjne, usługi zarządzania nieruchomościami oraz projektami, administrację firm, bankowość hipoteczną, wyceny, usługi deweloperskie, usługi zarządzania inwestycjami oraz usługi konsultingowe i analityczne. Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej www.cbre.com.

Questia Sp. z o.o. Communications Management Consultants